Sorin Minea: Romania ori creste porci pentru comert intracomunitar ori in batatura, pentru Craciun

Sorin Minea: Romania ori creste porci pentru comert intracomunitar ori in batatura, pentru Craciun


Autoritatile trebuie sa se hotarasca daca Romania vrea sa creasca porci in ferme mari, pentru a face comert intracomunitar, sau in batatura omului, "ca sa-i mancam plini de veselie de Craciun", sustine presedintele Romalimenta, Sorin Minea.

"Romania trebuie sa ia o decizie, si este treaba autoritatilor, daca vrea sa creasca porci ca sa faca comert intracomunitar, sa foloseasca ceea ce rezulta din cultura mare, cereale pentru imbogatire in zootehnie si pentru comert intracomunitar sau doreste sa crestem porci fiecare pe unde apuca, cati apuca, ca sa-i mancam plini de veselie de Craciun. Eu nu sunt impotriva niciunei solutii. Daca se doreste sa mancam porci de Craciun din batatura oamenilor, nu am nimic impotriva, dar sa le spunem celor care au ferme mari sa renunte, pentru ca sansele lor de revenire (in urma aparitiei virusului pestei porcine africane - n. r.) sunt sub zero", a spus Minea.

 

El sustine ca, potrivit datelor oficiale, 72% din porcii crescuti in gospodarii in Uniunea Europeana sunt in Romania, desi datele pe care le-a constatat in teren ridica acest procentaj la 90%.

 

"Romania, la ora actuala, este un caz paradoxal. Potrivit datelor oficiale, are 72% din porcii crescuti in gospodarii din intreaga Europa. Spun date oficiale, pentru ca avem cam 1,1 milioane de porci in gospodariile populatiei, iar pe datele din teren sunt peste 3 milioane, deci creste pe procent la 90%, iar o parte din acesti porci, asa-zisi de subzistenta, sunt o afacere curata. Cand avem 4 milioane si ceva de porci in complexe si tot 4 milioane in gospodarii, stim de ce spunem ca piata neagra este la 50% din piata reala. E o chestie de aritmetica. Masurile de biosecuritate, cu sute de porci pe coclauri, pe camp, in padure, pe unde apuci, sunt imposibil de realizat", a avertizat Minea.

 

In opinia acestuia, mistretul despre care se spune ca ar fi unul dintre vectorii de raspandire a pestei porcine africane "este mult mai putin periculos la ora actuala daca privim dinamica raspandirii PPA pe teritoriul Romaniei".

 

"In Romania, pesta porcina africana sare dintr-o regiune in alta sau dintr-o comuna in alta la zeci sau sute de kilometri. E clar ca nici mistretul nu a zburat dintr-un oras in altul si nici porcii domestici nu au alergat. Principalul vinovat este omul. Dupa cum stiti, cand s-a spus despre pesta, toti taranii si-au sacrificat porcii, i-au pus in congelator si i-au dus la rude, la neamuri si la prieteni. Asta e cea mai buna cale sa duci mai departe boala. Astept cu nerabdare cand vor scoate porcul din congelator si va incepe pesta si in alte parti", a atras atentia seful Romalimenta.

 

In acest context, Minea sustine ca ANSVSA a procedat "ca la carte", in cazul PPA, afirmand ca autoritatile locale sunt principalele vinovate de raspandirea virusului.

 

"Medicul veterinar gaseste boala si traseaza masurile. Medicul veterinar nu alearga dupa porci cu satarul in mana, nu pazeste soselele, nu verifica ce are in frigider, nu e treaba lui, este treaba autoritatilor locale. Ele au lasat sa se circule asa cum s-a circulat. Veterinarul nu poate sa-i dea amenda omului ca are ferma ilegala, el poata sa o propuna, dar omul nu a primit amenda, a primit despagubire. Aferim! Sunt bani publici si avem de nu stim ce sa facem cu ei. Problema cea mai mare este ca din acele zone de risc, zona rosie, nu se poate cumpara carne chiar daca in ferma nu exista boala si nu putem face comert intracomunitar. (...) Practic, oamenii cu ferme au patit-o nevinovati, iar zona, ca sa devina alba, ar trebui lichidate toate efectivele cu risc din zona, deci din toate curtile oamenilor. Nu vorbesc de cei care au un porc sau doi, ci de cei care au 50-100 de porci. Daca nu vom face acest lucru, pentru industrie exista o singura solutie: de a cumpara carne din zone indemne sau din comert intracomunitar ca sa putem vinde in Europa. Practic, nu s-a importat mai multa carne din Europa, ci procesatele cresc cu 20-30% pe an. Exista bani pentru agricultura si industrie alimentara, dar trebuie o legislatie coerenta in rest. Eu imi doresc sa cumpar materia prima din Romania, eu sunt patriot, dar patriotismul nu inseamna sa cumpar mai scump de pe piata", a explicat presedintele Romalimenta.

 

Potrivit sursei citate, industria alimentara era cel mai mare angajator "din Romania in Romania", dar si la nivel de comunitate europeana, dar "acum nu mai poate fi, pentru ca nu mai are ce angaja".

 

"Deficitul de personal in industria alimentara este in cel mai fericit caz de 30%, dar parerea mea este ca am ajuns la aproape 50%. Nimeni nu vine la angajare, iar angajatii sunt trecuti de prima tinerete cu mult, mare majoritate si de a doua tinerete. In fiecare saptamana imi vin asistatii social care imi cer sa semnez o hartie in care sa spun ca nu am locuri de munca. Nu-mi vine niciun pusti, mai vin unii cu facultate, dar care au niste vise... In rest, imi vin pensionarii. Ce fac? Nu-i angajez? Am nevoie de ei", arata Minea.           

 

In ceea ce priveste scumpirea produselor alimentare, seful Romalimenta afirma ca nu poate face prognoze, pentru ca "nimeni nu face scumpiri in decembrie, in perioada promotiilor".

 

"La ora actuala, ne-a dat peste cap chestia cu salariul. Majorarea salariului minim o discutam, dar tampenia aceea cu 15 ani m-a bagat in ceata complet. Este o gainarie ca sa maresti impozitul. Este o prostie. Trebuie sa ma intrebe si pe mine, gradul meu de suportabilitate", a atras atentia Sorin Minea.



Poti fi interesat si de