Seful MADR: Prin mana unui nestiutor sau nesabuit s-a creat un nou focar in Teleorman

Seful MADR: Prin mana unui nestiutor sau nesabuit s-a creat un nou focar in Teleorman


Prin aruncarea unor resturi de animale in padurile de la marginea Teleormanului s-a creat un nou focar de pesta porcina, iar numai un om care nu a inteles care sunt riscurile sau un nesabuit a putut sa faca acest lucru, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„Imi pun mereu intrebari. Cum poate sa ajunga doua cadavre de porci domestici in padure si tocmai la marginea Teleormanului, la 500 de metri in apropiere de judetul Olt. Iata ca poate un nesabuit, un om care nu a inteles a putut sa faca acest rau mare, pentru ca a creat un focar. Prin mana omului am creat un focar si iata posibilitatea de contaminare a unei zone si crearea unor serii intregi de probleme, pe de o parte forta umana, iar, pe de alta parte, costuri pentru actiunile care trebuiesc sustinute”, a declarat intr-o emisiune la TVR 1, Petre Daea.

 

Oficialul MADR a precizat ca cei doi Comisari europeni pentru Agricultura Phil Hogan si Vytenis Andriukaitis sunt mai „romani decat romanii”, prin incercarea lor de a ajuta autoritatile sa combata pesta porcina africana.

 

„Am gasit sprijin la Comisia Europeana. Comisarii europeni au fost mai romani decat romanii. Iata ca au alocat aceste 43 de milioane euro, care au fost dati pentru a se putea interveni rapid in zonele pentru eradicarea bolii. Acesti doi comisari au cuplat imediat la situatia deosebita pe care o are nu numai Romania, ci si alte state ale Uniunii Europene”, a subliniat Daea.

 

In incercarea de a impiedica raspandirea virusului pestei porcine africane (PPA), Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentara (ANSVSA) a apelat la stimularea gasirii de cadavre de suine, a declarat in urma cu cateva zile, ministrul Agriculturii. Autoritatile ofera 225 de lei celor care identifica resturi de porci mistreti in paduri si 65 de lei pentru resturile identificate de la porci din gospodarii.Poti fi interesat si de