Secretar de stat: Avansul la platile directe va demara pe 16 octombrie

Secretar de stat: Avansul la platile directe va demara pe 16 octombrie


Procesul de acordare a avansului la platile directe aferente anului de cerere 2018 va demara pe 16 octombrie, iar din 1 decembrie urmeaza a se face plata regulara, a declarat joi Alexandru Valentin Tachianu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, la conferinta "PRIA Agriculture".

Acesta a mentionat ca si in acest an se plateste un avans de 70% din platile FEGA, iar din data de 1 decembrie urmeaza a se face plata regulara.

 

De asemenea, acesta a facut referire si la impactul pestei porcine africane asupra balantei comerciale, afirmand ca exporturile de carne de porc nu sunt oprite.

 

Potrivit prezentarii secretarului de stat, date din balanta comerciala confirma faptul ca nu exista un impact comercial in ceea ce priveste o crestere a importurilor de carne de porc in prima parte a anului 2018, altul decat cel dat de evolutia stocului intern si de reducerea efectivelor cu 16%, scadere naturala cat si provocata de reformarea unor efective.

 

"Exporturile Romaniei continua din zonele libere de pesta porcina africana si sunt permise, in conformitate cu legislatia europeana. Singurele zone cu restrictii sunt cele reprezentate de focare si zonele de supraveghere. Chiar si analizele facute asupra evolutiei preturilor la carnea de porc arata o crestere de sub 1% a acestora, mai precis de 0,81% in iulie 2018 fata de decembrie 2017. Si este normal sa nu avem o influenta deosebita, mai ales in ceea ce priveste asigurarea consumului si a unor preturi rezonabile", a sustinut Alexandru Valentin Tachianu.Poti fi interesat si de