Se pregateste o metodologie unitara pentru alimentele cu dublu standard

Se pregateste o metodologie unitara pentru alimentele cu dublu standard


Uniunea Europeana lucreaza la realizarea unei metodologii unitare pentru alimentele cu dublu standard, reglementari care nu exista la aceasta data, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.

"Am avut discutii la Bruxelles si i-am multumit comisarului (Phill Hogan, comisarul european pentru agricultura - n. r.) pentru clarificarea acestor aspecte foarte importante si Uniunea Europeana la ora actuala este angajata cu echipele de experti sa realizeze o metodologie unitara pentru acest domeniu care nu exista la aceasta data. Cele spuse de mine anul trecut si transmise la UE incep sa capete confirmarea faptului ca trebuie si se lucreaza acum la reglementari unice. Pe o piata unica trebuie sa faci reglementari unice si sa ai acelasi instrument de masura pentru a fi bine stiut acest subiect si corect controlat la nivelul tarii", a spus Daea, intrebat daca UE pregateste o masura pentru alimentele cu dublu standard.

 

Ministrul a subliniat ca este important ca orice situatie intâlnita in piata sa fie procesata in conditii de legalitate perfecta si de echilibru, in interesul consumatorilor români.

 

"Eu sunt un om atent la vorba, atent la scris, atent in dialog, atent si foarte atent, pentru ca orice fenomen pe care il vedem sau orice situatie cu care ne intâlnim sa o procesam in conditii de legalitate perfecta si de echilibru, pentru a putea da garantii celor care ne vad si ne asculta ca suntem alaturi de consumatori si nu numai", a adaugat seful MADR.

 

Problema standardelor duble ale calitatii produselor alimentare vândute de unele companii in est, fata de cele din vest, este luata in serios de Comisia Europeana, care a anuntat la inceputul lunii februarie ca metodologia comuna de testare va fi gata in aprilie, ceea ce va permite statelor membre sa lanseze in mai o campanie coordonata de testare a produselor alimentare.

 

Testele vor ingloba compozitia unui cos comun de produse, care sunt comercializate in majoritatea statelor membre si vor include testari chimice si senzoriale. Obiectivul este ca primele rezultate sa fie prezentate pâna la sfârsitul acestui an, se mentiona intr-un comunicat al Comisiei Europene.

 

La teste vor participa cel putin 16 state membre ale UE.

 

Cu ocazia discursului privind starea Uniunii din 13 septembrie, Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, declara: "Nu voi accepta ca in unele parti ale Europei sa se vânda alimente de o calitate mai scazuta decât in alte tari, desi ambalajul si marca sunt identice. Acum trebuie sa conferim autoritatilor nationale competente sporite pentru a elimina orice practici ilegale, oriunde exista acestea".

 

Recent, Comisia Europeana a publicat setul de orientari referitoare la legislatia UE in materie de siguranta alimentara si de protectie a consumatorilor care se aplica in cazul produselor cu dublu standard de calitate.

 

Cu ajutorul acestor orientari, autoritatile nationale vor putea sa stabileasca daca societatile comerciale incalca dispozitiile UE atunci când calitatea produselor pe care le vând difera in functie de tara.



Poti fi interesat si de