Se intensifica filtrele de protectie pe fondul aparitiei unor noi cazuri de PPA

Se intensifica filtrele de protectie pe fondul aparitiei unor noi cazuri de PPA


Institutul de Diagnostic in Sanatatea Animalelor (IDSA) din Bucuresti a confirmat un nou focar de pesta porcina africana (PPA) in localitatea giurgiuveana Valea Dragului, in judet fiind inregistrate in prezent 14 focare de PPA, iar 98 de porci au fost eliminati in ultima luna, au informat luni reprezentantii DSVSA Giurgiu.

„Un cetatean din Valea Dragului a anuntat medicul veterinar ca i-a murit un porc din gospodarie, am prelevat probe si IDSA a confirmat existent virusului PPA. Deoarece este singurul caz in localitate, nu am trecut la eliminarea tuturor porcilor, dar au fost instituite masuri de protectie pe o raza de trei kilometri si masuri de supraveghere pe o raza de zece kilometri. Tot astazi a inceput uciderea porcilor la Isvoarele unde au fost confirmate deja cinci focare de PPA?, a declarat luni directorul adjunct al DSVA Giurgiu, Claudiu Serban.

 

In judetul Giurgiu, in luna iunie au mai fost confirmate focare de PPA la Iepuresti, Cranguri, comuna Singureni, si in municipiul Giurgiu, toti porcii din gospodariile afectate au fost eliminati, fiind vorba de 98 de exemplare de suine.

 

In judetul Giurgiu au mai fost confirmate si 20 de focare la porci mistreti din sase fonduri de vanatoare.

 

?i în judetul Botosani, in localitatea Hanesti, au fost instituite filtre de dezinfectie la toate iesirile din localitate, dupa inregistrarea unor focare de pesta porcina africana (PPA) atat la mistret, cat si la porci domestici.

 

Masura a fost adoptata in baza unui plan de masuri impus de Centrul Local de Combatere a Bolilor, la propunerea reprezentantilor Directiei Sanitar- Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

 

Primarul comunei Hanesti, Costel Matei, a declarat ca filtrele vor functiona 24 de ore din 24 timp de 45 de zile, pentru a evita extinderea virusului PPA. El acuza lipsa fondurilor pentru asigurarea dezinfectiei.

 

„Nu am avut bani in buget pentru asa ceva si am fost nevoiti sa luam substanta necesara, dar am cumparat-o intr-o cantitate mica. Speram sa primim sprijin de la Consiliul Judetean, care, potrivit legii, trebuie sa suporte aceste cheltuieli?, a afirmat Matei.

 

Autoritatile sanitar- veterinare au decis ca, in cazul in care vor aparea noi focare de PPA, va fi luata masura uciderii porcilor. Ele au impus, de asemenea, tuturor unitatilor care proceseaza lapte, carne sau care fac abatorizare sa instituie filtre de dezinfectie la intrarea in unitate.

 

In contextul aparitiei a doua focare de PPA in judetul Arges, autoritatile vor institui un punct de control in localitatea brasoveana Fundata, iar in alte patru localitati - Fundatica, Moieciu de Sus, Sirnea si Drumul Carului au fost stabilite zone de protectie si supraveghere.

 

Potrivit Institutiei Prefectului Brasov, la solicitarea Directiei Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a fost convocata, la Prefectura, o sedinta in care directorul DSVSA Brasov, Dorin Enache, a propus ca masuri imediate stabilirea zonelor de protectie si supraveghere si instalarea unui punct de control in localitatea Fundata, pe DN 73, care va fi asigurat de catre reprezentanti ai Inspectoratului de Politie Brasov, Inspectoratului Judetean de Jandarmi si ai DSVSA Brasov, cu sprijinul unitatii administrativ teritoriale Comuna Fundata, pentru verificarea tuturor autovehiculelor care transporta animale vii sau produse secundare de origine animala.

 

De asemenea, se impune verificarea tututor transporturile rutiere pe raza judetului Brasov, identificate cu incarcatura de animale sau produse din carne.

 

Potrivit sursei citate, masurile care trebuiesc luate in zona de supraveghere sunt: recensamantul tuturor exploatatilor cu suine din localitate; este interzisa circulatia porcilor pe drumurile publice fara aprobare din partea autoritatii competente si circulatia mijloacelor de transport si a echipamentelor susceptibile de a fi contaminate; toti porcii morti sau bolnavi dintr-o exploatatie trebuie declarati autoritatii competente, circulatia persoanelor in exploatatiile cu porci este interzisa, daca nu sunt respectate masurile de igiena adecvate; nu au voie sa paraseasca zona de supraveghere: material seminal, ovule sau embrioni de suine.

 



Poti fi interesat si de