Se extind focarele de pesta porcina africana in Braila

Se extind focarele de pesta porcina africana in Braila


Insuratei este primul oras din judetul Braila unde, joi, a fost confirmat un focar de pesta porcina africana, virusul fiind confirmat, de asemenea, si in localitatea Cuza Voda, potrivit informatiilor furnizate de directorul executiv al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila, Gicu Dragan. 

In aceste conditii, prefectul de Braila, George Paladi, a emis un ordin privind aprobarea planului de masuri in zona de protectie si in cea de supraveghere din jurul celor doua focare. Orasul Insuratei, care are o populatie de 6.528 de locuitori, se afla pe malul drept al raului Calmatui si este traversat de DN21, sosea care leaga Braila de Slobozia si Calarasi. Cuza Voda este un sat din comuna Salcia Tudor. 

 

Locuitorii din satul brailean Valea Canepii, aflat la mai putin de 10 kilometri de localitatea Lanurile, unde exista un focar de pesta porcina africana, au acceptat joi, dupa trei zile de negocieri, sa predea autoritatilor porcii pentru a fi incinerati ca masura preventiva, dupa ce, initial, au refuzat sa-i lase pe angajatii DSV Braila sa le intre in gospodarii."Cetatenii au inteles, se pare ca si domnul primar a inteles, ca este spre binele locuitorilor sa treaca la masura preventiva de ucidere a porcilor din gospodarii. Acum sunt in plina actiune si se preconizeaza ca, cel tarziu pana maine la pranz, sa se ucida toti porcii din Valea Canepii", a declarat prefectul judetului Braila, George Paladi.Masura preventiva a eutanasierii porcilor din satul Valea Canepii a fost luata dupa ce in localitatea Lanurile, aflata la o distanta de mai putin de 10 kilometri, a fost confirmat un focar de pesta porcina. Primarul comunei Unirea, de care apartine satul Valea Canepii, s-a declarat nemultumit de pretul oferit de autoritati pe kilogramul de carne de porc."Eu am fost instiintat de DSV ca azi va fi o masura de protectie pentru ca boala sa fie limitata. Se vor omora porcii din satul Valea Canepii. Cu pretul de astazi, de 8 lei pe kilogram, nu va reusi sa cumpere nici macar 10 kilograme de carne la Craciun. Cel mai civilizat ar fi fost ca, in conditiile in care omoram porcii oamenilor, la Craciun sa le asiguri aceeasi cantitate de carne cu acelasi pret", a declarat primarul Ioan Ungureanu.Valea Canepii este un sat in comuna Unirea, situat la aproximativ 26 de kilometri de municipiul Braila.
Judetul Braila are, in momentul de fata, 16 focare de pesta porcina africana, in total fiind omorati aproximativ 8.000 de porci. Poti fi interesat si de