Se cere deblocarea proiectului de infiintare a fondului mutual agricol

Se cere deblocarea proiectului de infiintare a fondului mutual agricol


Fostul comisar european pentru agricultura Dacian Ciolos cere Guvernului sa deblocheze de urgenta proiectul de infiintare a fondului mutual agricol, din care sa fie acoperite pierderile agricultorilor.

"Politica Agricola Comuna prevede acest mecanism si finantarea este posibila cu fonduri UE, prin Programul National de Dezvoltare Rurala. Din pacate, proiectul de infiintare a unui astfel de fond, demarat in 2016, s-a blocat pe circuitul administrativ si nu este finalizat nici acum, dupa aproape doi ani", spune Dacian Ciolos intr-un comunicat.

 

Potrivit sursei citate, solicitarea este facuta in contextul in care specialistii din cadrul Comunitatii Tematice Agricultura si Dezvoltare Rurala a Platformei Romania 100 atrag atentia ca este inevitabila, in lunile urmatoare, scumpirea produselor de panificatie, a legumelor si fructelor, a produselor din carne si a lactatelor din cauza fenomenelor meteo din aceasta vara si a pestei porcine.

 

"Solutia care poate veni in sprijinul agricultorilor este un fond mutual agricol, mecanism demarat printr-un proces legislativ in 2016 de catre Cabinetul Ciolos, dar blocat de un an si jumatate de guvernele PSD-ALDE", se spune in comunicat.

 

Conform sursei citate, Guvernul promite ca va da despagubiri producatorilor agricoli ca urmare a pierderilor suferite de pe urma fenomenelor meteorologice nefavorabile, asa cum a procedat si in anul 2017.

 

"Acestea sunt acordate insa haotic, cu intarziere, fiind acoperite din bugetul de stat, in timp ce peste 42 de milioane de euro sunt puse la dispozitie prin Programul de Dezvoltare Rurala si nu sunt accesate din cauza blocajului legislativ. Asta inseamna ca aceste costuri sunt decontate indirect tot de cetateni. Modul in care Guvernul plateste despagubirile acum este prin acte normative individuale, agricultorii fiind lipsiti de un cadru legislativ predictibil, clar si eficient. Pe de alta parte, agricultorii sunt direct afectati pe termen lung. Vor avea serioase probleme financiare pentru reluarea ciclurilor de productie, iar faptul ca despagubirile sunt realizate cu intarziere nu ii ajuta sa se redreseze la timp", se arata in comunicat.

 

Totodata, in comunicat sunt prezentate masuri pe care Guvernul ar trebui "sa le ia de urgenta", facandu-se referire la un proiect de ordonanta de urgenta elaborat in 2016 de Cabinetul Ciolos privind organizarea si functionarea fondurilor mutuale in agricultura.

 

"Agricultorii au admis, la discutiile purtate in anii anteriori, ca nu pot organiza singuri un fond mutual agricol si au nevoie de sprijinul si de garantarea unei institutii a statului ca fondurile generate prin contributia fermierilor vor fi in siguranta. Elaborarea legislatiei si infiintarea fondului mutual agricol sunt absolut necesare, in contextul schimbarilor climatice si al aparitiei pestei porcine africane care afecteaza sectorul agricol din Romania", se mai arata in comunicat.



Poti fi interesat si de