Scrumbia de Dunare afumata a devenit produs cu indicatie geografica protejata

Scrumbia de Dunare afumata a devenit produs cu indicatie geografica protejata


Romania are, incepand cu 3 decembrie, un nou nume pe lista produselor recunoscute oficial, la nivel european. Scrumbia de Dunare afumata a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicatie geografica protejata (IGP).

Scrumbia de Dunare este un peste salbatic care migreaza din Marea Neagra in Dunare. Specia nu poate fi crescuta in acvacultura si este capturata numai in cursul migratiei pe Dunare. Are 250-400 grame si intre 25-30 centimetri si este recunoscut drept cel mai bogat peste in grasimi, din lume, raportat la talia sa.

 

Scrumbia este pregatita sub forma intreaga, dupa curatare, sarata si afumata la rece dupa o metoda veche, din aria geografica definita. Pestii afumati sunt de culoare aurie, metalizata, datorata procesului de afumare.

 

Pentru localnicii din Delta Dunarii, pescuitul este principala si cea mai veche indeletnicire. Prin urmare, aceasta activitate este bine inradacinata in cultura locuitorilor din Delta Dunarii, facand totodata parte, ca trasatura caracteristica, din memoria numerosilor turisti din lumea intreaga care viziteaza localitatile din Delta Dunarii.

 

Scrumbia de Dunare afumata se alatura celorlalte 4 produse alimentare romanesti protejate in UE: Novac afumat din Tara Barsei, Telemea de Ibanesti, Salam de Sibiu si Magiun de prune de Topoloveni. In total, la nivelul UE, sunt inregistrate 1440 de produse protejate.



Poti fi interesat si de