Scadere masiva a efectivelor de ovine

Scadere masiva a efectivelor de ovine


Efectivele de ovine din judet sunt in scadere, principala cauza fiind lipsa fortei de munca in domeniu, a afirmat miercuri, in cadrul Sedintei Colegiului Prefectural Vaslui, seful Oficiului Judetean de Zootehnie (OJZ), Catalin Chelmu.

El a precizat ca, la inceputul anului 2018, erau inregistrate un numar de 194.000 de capete, fata de 287.000 de capete la inceputul lui 2017.

 

"Acest lucru depinde de mai multi factori. In primul rand este vorba despre lipsa acuta a fortei de munca in acest domeniu. Ciobanii vechi si cu experienta nu prea se mai gasesc, iar tinerii, in general, nu imbratiseaza aceasta meserie. Aici trebuie avut in vedere faptul ca fata de specia taurina unde animalele sunt hranite la grajd sau la pasune in parcele imprejmuite cu gard electric si muls mecanic, la ovine este un volum de munca mult mai mare prin pasunat si mult mecanic care la noi inca se face 100% manual, ceea ce implica un numar mare de mulgatori avand in vedere ca in aceasta perioada se mulg de 2-3 ori pe zi", a declarat Catalin Chelmu.

 

El a mentionat ca o alta cauza a scaderii de efective la ovine este aceea ca unii crescatori aleg sa mearga pe calitate si nu pe cantitate, avand in vederea ca la unele specii se pot obtine aceleasi venituri sau chiar mai mari cu efective mai mici de animale, dar de rasa sau prin ameliorare cu reproducatori masculi cu origine.

 

Chelmu a subliniat ca scaderi de efective se inregistreaza si la taurine.

 

Seful OJZ Vaslui a mai precizat ca in judet activeaza 36 de operatori de insamantari artificiale intr-un numar de 37 de puncte insamantare artificiala la vaci la un nivel de 86 de unitati administrativ-teritoriale, ceea ce inseamna acoperire de sub 50% la nivel de judet.Poti fi interesat si de