Salaj: Focar de pesta porcina africana, confirmat pe un fond de vanatoare din judet

Salaj: Focar de pesta porcina africana, confirmat pe un fond de vanatoare din judet


Un focar de pesta porcina africana (PPA) a fost confirmat in Salaj, in cazul a doua cadavre de porci mistreti, gasite intr-o padure din comuna Maieriste, situata in apropierea limitelor de judet cu Satu Mare si Bihor, autoritatile judetene stabilind o serie de masuri privind combaterea bolii.

"Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Salaj s-a intrunit marti, 24 iulie, in sedinta extraordinara, sub coordonarea subprefectului Alexandru Vegh, pentru a adopta planul de masuri in vederea combaterii bolii pesta porcina africana, din focarul confirmat la mistret, in Fondul de Vanatoare 30 Carastelec, padurea Meja, comuna Maeriste", se arata intr-o informare de presa data publicitatii, marti, de Institutia Prefectului Salaj.

 

Potrivit sursei citate, prin planul de masuri adoptat au fost stabilite o zona infectata, in jurul punctului unde au fost gasite cadavrele, respectiv o zona de control, pe o arie mai larga.

 

"In zona infectata toti porcii domestici din exploatatii trebuie sa fie tinuti in adaposturile lor sau in alte locuri unde pot fi izolati de porcii salbatici, care nu trebuie sa aiba acces la niciun produs susceptibil de a intra apoi in contact cu porcii din exploatatie. De asemenea, niciun porc nu are voie sa intre sau sa iasa din exploatatie, cu exceptia autorizarii autoritatii competente, tinand seama de situatia epidemiologica", se arata in informare.

 

De asemenea, pentru fondurile de vanatoare din zona infectata au fost stabilite o serie de masuri care prevad, printre altele, suspendarea vanatorii pentru toate speciile; interzicerea utilizarii de cereale recoltate din zona infectata in hrana porcilor domestici; suspendarea administrarii de hrana la locurile de hranire a mistretilor, cu exceptia zonelor in care s-au semnalat pagube in culturile agricole; interzicerea circulatiei animalelor domestice prin incinta padurilor, inclusiv transhumanta; interzicerea accesului, din orice motive, a persoanelor neautorizate in aceste paduri.

 

Masurile stabilite vor fi implementate de catre Unitatea operationala locala din cadrul Centrului local de combatere a bolilor transmisibile ale animalelor si zoonozelor (CLCB) la nivelul judetului Salaj.Poti fi interesat si de