S-a stabilit calendarul inlocuirii ambalajelor de unica folosinta

S-a stabilit calendarul inlocuirii ambalajelor de unica folosinta


Premierul Viorica Dancila a anuntat adoptarea unei ordonante de urgenta care reglementeaza gestionarea deseurilor provenite din ambalaje. Aceasta a precizat ca actul normativ are ca scop cresterea ratei de reciclare.

"Obiectivul central al masurilor introduse prin acest act normativ este de a creste rata de reciclare a deseurilor si de a pune astfel Romania pe harta europeana a reciclarii si a economiei circulare. Mai simplu spus, masurile introduse prin aceasta ordonanta de urgenta aduc o schimbare de abordare in materie de gestionare a deseurilor, astfel incat sa ne obisnuim sa nu mai tratam deseurile ca pe ceva inutil, ci ca pe o resursa care merita si trebuie sa fie valorificata", a explicat Viorica Dancila in deschiderea sedintei de Guvern.

 

Premierul a mentionat ca principale masuri avute in vedere in actul normativ, care vor fi aplicabile incepand din 2019, "garantia pentru ambalajele reutilizabile si introducerea unor indicatori de performanta atat pentru societatile de salubrizare, cat si pentru statiile de sortare, precum si pentru incurajarea colectarii separate a deseurilor la sursa si detalierea modului de aplicare a tarifului diferentiat la populatie".

 

"De asemenea, este stabilit rolul fiecarui actor din lantul de gestiune a deseurilor, incepand de la obligatiile cetatenilor, colectorilor, operatorilor de salubritate si terminand cu cele ale producatorilor, reciclatorilor si autoritatilor publice locale. De asemenea, a fost schitat un calendar etapizat pentru inlocuirea ambalajelor de unica folosinta in pregatirea strategiei europene pentru produsele de plastic de unica folosinta", a adaugat Dancila.Poti fi interesat si de