S-a schimbat legea privind diminuarea risipei alimentare

S-a schimbat legea privind diminuarea risipei alimentare


Plenul Camerei Deputatilor a dat vot favorabil proiectului de Lege pentru modificarea Legii nr.217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. S-au inregistrat 203 de voturi 'pentru', doua voturi 'impotriva' si 71 de abtineri.

Proiectul de lege vizeaza stabilirea unor masuri referitoare la circuitul alimentelor aflate aproape de expirarea datei limita de consum, stabilirea organelor abilitate pentru constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor. El creeaza totodata un cadru normativ pentru definirea operatorilor economici din sectorul agroalimentar potrivit Regulamentului (CE) nr.178/2002 al Parlamentului European si al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor si a cerintelor generale ale legislatiei alimentare, de instituire a Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara si de stabilire a procedurilor in domeniul sigurantei produselor alimentare .

 

Initiatorii proiectului - un grup de deputati PSD - atrag atentia ca in Romania se risipeste peste 10% din mancarea cumparata.

 

Conform proiectului de lege, se introduc masuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lantul agroalimentar, incepand cu productia, procesarea, depozitarea, distributia si comercializarea alimentelor, inclusiv in sectorul de industrie hoteliera si al serviciilor alimentare; masuri privind vanzarea cu pret redus a produselor aflate aproape de expirarea datei durabilitatii minimale, conform legislatiei in vigoare; masuri privind transferul alimentelor prin donare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei durabilitatii minimale, catre operatorii receptori, care desfasoara activitati inregistrate/autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, cu asumarea responsabilitatii privind indeplinirea prevederilor legislatiei in domeniul sigurantei alimentelor.

 

Produsele pot face obiectul transferului oricand in ultimele 10 zile de valabilitate pana la atingerea datei durabilitatii minimale. Fac exceptie produsele alimentare perisabile care vor fi stabilite prin hotarare a Guvernului.

 

Directionarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei durabilitatii minimale, provenite din donatii, se face catre operatorii receptori, acestora fiindu-le interzisa comercializarea alimentelor catre alti operatori din sectorul alimentar sau direct consumatorului final.

 

Operatorii economici care transfera alimente prin donare, in baza prezentei legi, beneficiaza de facilitati fiscale, asa cum sunt acestea reglementate de Codul Fiscal. Sunt excluse de la donare/sponsorizare bauturile alcoolice.

 

Incalcarea dispozitiilor prevazute in noua lege constituie contraventie, daca nu intruneste conditiile unei infractiuni, si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 10.000 lei.

 

Camera Deputatilor este decizionala in cazul acestui proiect de lege.



Poti fi interesat si de