S-a decis sacrificarea masiva a mistretilor. 28.000 de exemplare vor fi impuscate

S-a decis sacrificarea masiva a mistretilor. 28.000 de exemplare vor fi impuscate


Toti mistretii si animalele pradatoare din judetele Tulcea si Constanta, Insula Mare a Brailei si Balta lalomitei vor fi ucise preventive, ca urmare a epidemiei de pesta porcina africana inregistrata in zona.

De asemenea, Ministerul Apelor si Padurilor (MAP) a aprobat suplimentarea cotelor de interventie la mistreti, pentru perioada de vanatoare 2018 - 2019, numarul exemplarelor ce pot fi vanate, la nivel national, fiind stabilit la 27.914, se arata in Proiectul de ordin privind aprobarea unor masuri pentru combaterea pestei porcine africane.



"Prin Hotararea nr. 3 a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta din data de 01.08.2018 a fost aprobat Planul suplimentar de masuri pentru combaterea pestei porcine africane prin care au fost dispuse unele masuri cu incidenta in domeniul cinegetic, pentru aplicarea carora Ministerul Apelor si Padurilor trebuie sa intreprinda anumite demersuri. Masurile vizeaza necesitatea recoltarii mistretilor si a exemplarelor din speciile de pradatori, atat din zonele afectate de pesta porcina africana, cat si din afara acestora, in anumite conditii si imprejurari", se arata in document. 



Potrivit sursei citate, cotele de interventie aprobate pentru specia mistret in perioada de vanatoare 2018 - 2019 sunt suplimentare cotelor de recolta aprobate prin Ordinul ministrului Apelor si Padurilor din 15 mai 2018, si la care vanatoarea este permisa, pentru perioada de vanatoare 15 mai 2018 - 14 mai 2019.



Actul normativ mai prevede ca, in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoarea a prezentului ordin, pe tot cuprinsul tarii se vaneaza integral speciile de pradatori cu par si pene admise la vanatoare, in limita cotelor de recolta aprobate. 



"In zona afectata definita ca aria calculata cu o raza de 13 km de la cazul de pesta porcina africana, compusa din zona infectata cu o raza de 8 km si zona tampon de 5 km in exteriorul zonei infectate, se recolteaza integral mistretii si exemplarele din speciile de pradatori cu par si pene admise la vanatoare, prin metode de vanatoare care nu disloca efectivul, respectiv prin metoda 'la panda' si 'la dibuit', in termen de 30 de zile de la confirmarea virusului. In zonele de frontiera cu Ucraina, Republica Moldova si Ungaria se va actiona pentru recoltarea mistretilor si a pradatorilor de catre vanatori si personal de specialitate al gestionarului cu sprijinul personalului Ministerului Afacerilor Interne, cu incadrarea in cotele de recolta aprobate prin Ordinul ministrului apelor si padurilor nr. 540/15.05.2018 si a cotelor suplimentare aprobate prin prezentul ordin", se noteaza in document. 



Proiectul de ordin privind aprobarea unor masuri pentru combaterea pestei porcine africane este publicat spre consultare publica pe site-ul MAP, iar cei interesati pot transmite opinii si sugestii in maximum zece zile de la publicare, cel tarziu pe data de 16 august 2018. 



Comitetul ministerial pentru situatii de urgenta a fost convocat pe 1 august pentru aprobarea planului suplimentar de actiuni pentru combaterea pestei porcine africane.



Printre masurile aprobate se afla reducerea efectivului de mistreti, prin vanarea unei cote suplimentare de interventie aprobata de Ministerul Apelor si Padurilor, in functie de nivelul optim aprobat prin acte normative, situat sub valoarea de 0,5 exemplare/kmp, conform prevederilor Directivei nr. 60 /2002; recoltarea probelor la mistretii impuscati si gasiti morti pentru a se decide destinatia carcaselor, imediat dupa obtinerea rezultatelor probelor, in maximum 48 ore de la prelevarea acestora; in termen de 30 de zile de la confirmarea virusului se vaneaza integral pradatorii din zonele afectate; vanatoarea organizata in zonele afectate si in afara lor se realizeaza cu vanatori autorizati, personal silvic, personal de vanatoare angajat si cu alte categorii de personal, care vor fi instruite in acest sens de personalul abilitat; in zonele in care s-a identificat PPA la porcii domestici, in fondul de vanatoare aflat pe raza UAT respectiva se realizeaza vanatoare intensiva, pana la limita cotelor optime a efectivelor de mistreti.

 

Totodata, in zonele de frontiera cu Ucraina, Republica Moldova si Ungaria se va actiona pentru impuscarea porcilor mistreti si a pradatorilor specifici, cu echipe mixte formate din vanatori autorizati, personal silvic, cu sprijinul personalului MAI, pana la linia frontierei de stat, iar in punctele de trecere a frontierei se vor institui filtre pentru dezinfectie, inclusiv dezinfectoare pentru mijloace de transport rutier.



Nu in ultimul rand, la nivel national, cu ajutorul autoritatilor publice locale, la intrarile si iesirile din zonele infectate si din gospodariile populatiei care detin porci se vor instala dezinfectoare individuale, in termen de maximum 5 zile de la adoptarea prezentului plan de masuri. Substantele necesare pentru dezinfectoarele individuale vor fi asigurate de catre autoritatile publice locale, iar fondurile aferente se vor asigura prin bugetul consiliilor judetene din fonduri cu destinatie speciala pentru PPA.



Poti fi interesat si de