Romania, prezenta la expozitia AgroBalt de la Vilnius

Romania, prezenta la expozitia AgroBalt de la Vilnius


Romania participa, in perioada 24 - 26 mai, la cea de-a 22-a editie a expozitiei internationale AgroBalt 2018, una dintre cele mai semnificative si impozante expozitii internationale pentru agricultura si industrie alimentara din tarile Baltice, informeaza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

 Evenimentul este organizat la Vilnius, Lituania, in cadrul formatului 16+1 (Albania, Bosnia - Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Slovenia, Slovacia, Polonia, Estonia, Ungaria, Romania si R.P. Chineza).

 

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale este reprezentat de secretarul de stat Alexandru Valentin Tachianu si participa cu un stand oferit de organizatori, unde sunt prezenti experti ai directiilor tehnice.

 

La standul MADR din incinta expozitiei vizitatorii pot degusta produse romanesti inregistrate cu Indicatie Geografica Protejata, precum: Magiun de prune Topoloveni din judetul Arges, Salam de Sibiu produs de cei 6 membri ai Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu, din judetele Bacau, Sibiu, Brasov, Calarasi, Ilfov si Bucuresti, Novac afumat din Tara Barsei, judetul Brasov, Telemea de Ibanesti de la membrii Asociatiei pentru promovarea produselor traditionale de pe Valea Gurghiului, judetul Mures, produs inregistrat cu Denumire de Origine Protejata, dar si Palinca de Bihor, produs cu indicatie geografica la bauturi spirtoase.

 

In cadrul Expozitiei Internationale pentru agricultura si industrie alimentara AgroBalt sunt prezentate si produse ale caror documentatii se afla depuse la Comisia Europeana: Carnatii de Plescoi din judetul Buzau si Scrumbia de Dunare afumata de la membrii Asociatiei Ro-Pescador din Tulcea.

 

De asemenea, sunt oferite spre degustare alte trei produse ale caror documentatii sunt in curs de finalizare pentru a obtine protectie europeana: Telemea de Sibiu de la Asociatia Producatorilor de Telemea de Sibiu, Branza de Vaideeni obtinuta de membrii Cooperativei Agricola Vaideeni si Salata cu icre de stiuca de Tulcea de la Asociatia Ro-Pescador din Tulcea.

 

In plus, Federatia Nationala a Producatorilor de Produse Traditionale va oferi spre degustare cu sprijinul membrilor asociatiilor locale, preparate din diferite regiuni ale Romaniei, cum ar fi produse din lapte: branza, cascaval, cas afumat si neafumat, telemea, branza de burduf in coaja de brad, produse din carne (carnati de porc sau de oaie, slanina afumata, costita afumata, muschi afumat, ghiudem, babic, carnati picanti, carnati de casa, costita afumata, pastrama afumata etc.) cat si produse de panificatie si patiserie (Cozonac Domnesc, Cozonac Comoara Macinului, paine cu cartofi). De la standul Romaniei nu lipsesc produsele din peste (bagheta pescareasca, batog afumat, pastrav ardelenesc, pastrama pescareasca, icre de crap), precum si vinul alb si rosu.

 

"Oaspetii targului se vor putea delecta, de asemenea, cu delicatese precum dulceata de cirese amare/ capsuni/ visine/ zmeura/ caise/ardei iute/ lavanda/ mamordica, gem de prune, zacusca si tocana de legume, dar si cu vestitele prune uscate de Leleasca", precizeaza MADR.

 

Potrivit sursei citate, in cadrul evenimentului vor fi organizate: conferinta cu tema ''Agricultura inteligenta - solutii inovatoare pentru securitate si siguranta alimentara", la care va participa secretarul de stat Alexandru Valentin Tachianu, si intalnirea membrilor Platformei UE privind risipa alimentara organizata de Comisia Europeana pe tema risipei de alimente, la care va participa Camelia Stuparu, director in MADR.

 

"Este pentru prima data cand MADR participa la expozitia internationala AgroBalt, aceasta reprezentand o oportunitate extraordinara de promovare a produselor romanesti de calitate, precum si a politicilor publice aplicate de MADR", subliniaza ministerul.Poti fi interesat si de