Romania, locul doi in UE la cresterea comertului cu amanuntul, in decembrie

Romania, locul doi in UE la cresterea comertului cu amanuntul, in decembrie


Romania și Malta au inregistrat in decembrie cel mai semnificativ avans din Uniunea Europeana al comertului cu amanuntul, comparativ cu perioada similara din 2016, arata datele publicate de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

In zona euro, comertul cu amanuntul a crescut cu 1,9% in ritm anual, in timp ce in Uniunea Europeana s-a inregistrat un avans de 2,4%. Comertul cu amanuntul in UE 28 a fost influentat de faptul ca vanzarile de produse non-alimentare au urcat cu 3,7%, cele de combustibili au crescut cu 0,4%, in timp ce vanzarile de alimente, bauturi si tigari s-au majorat cu 1,2%.

Cele mai mari cresteri anuale au fost raportate in Malta (12,4%), Romania (10,1%) si Polonia (9,2%), singurele scaderi fiind inregistrate in Luxemburg (minus 20,7%) si Belgia (minus 2,5%).

In 2017, comertul cu amanuntul a crescut cu 2,6% in zona euro si in Uniunea Europeana. In decembrie, comparativ cu luna precedenta, comertul cu amanuntul a scazut cu 1,1% in zona euro si cu 1% in UE 28, dupa ce in noiembrie s-a inregistrat un avans de 2% in zona euro si de 2,1% in Uniunea Europeana. Comertul cu amanuntul in UE 28 a fost influentat de faptul ca vanzarile de produse non-alimentare au inregistrat un declin de 1,1%, in timp ce vanzarile de combustibili si cele de alimente, bauturi si tigari au coborat cu 0,7%.

Cele mai mari cresteri lunare au fost inregistrate in Malta (3,1%), Estonia (1,8%) si Romania (1,3%), cel mai semnificativ declin fiind raportat in Luxemburg (minus 6,2%), Irlanda (minus 2,7%) si Slovenia (minus 2,3%).

 Poti fi interesat si de