Romania, lider in UE la cresterea comertului cu amanuntul, in ianuarie

Romania, lider in UE la cresterea comertului cu amanuntul, in ianuarie


Romania a inregistrat, in ianuarie 2018, cel mai semnificativ avans din Uniunea Europeana la comertul cu amanuntul, comparativ cu perioada similara din 2017, arata datele publicate de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

In zona euro, comertul cu amanuntul a crescut cu 2,3% in ritm anual, in timp ce in Uniunea Europeana s-a inregistrat un avans de 2,7%. Comertul cu amanuntul in UE 28 a fost influentat de faptul ca vanzarile de produse non-alimentare au urcat cu 4,2%, cele de combustibili au crescut cu 1,7%, in timp ce vanzarile de alimente, bauturi si tigari s-au majorat cu 0,6%.

 

Cele mai mari cresteri anuale au fost raportate in Romania (11%), Ungaria (7,5%), Letonia (7,2%) si Franta (6,3%), singurele scaderi fiind in Estonia (minus 0,9%) si Belgia (minus 0,2%).

 

Cifra de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a scazut in ianuarie 2018, comparativ cu luna precedenta, atat ca serie bruta, cu 25,3%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 0,9%, informeaza Institutul National de Statistica.

 

Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 11,1%, respectiv cu 11,4%.

 

In ianuarie, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, a scazut, raportat la luna precedenta, ca urmare a diminuarii vanzarilor de produse nealimentare (-29,5%), vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (-24,7%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-17,7%).

 

Comparativ cu aceeasi luna din 2017, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, a crescut ca urmare a majorarilor inregistrate la vanzarile de produse nealimentare (+16,7%), comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+8%) si la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+7,5%).

 

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata, s-a majorat ca urmare a cresterilor inregistrate la vanzarile de produse nealimentare (+17,2%), vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+8,5%) si la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+7,9%).Poti fi interesat si de