Recomandari privind sacrificarea porcilor si consumul carnii de porc

Recomandari privind sacrificarea porcilor si consumul carnii de porc


Apropierea Sarbatorilor de Iarna i-a determinat pe reprezentantii Colegiul Medicilor Veterinari din Sibiu sa publice un ghid cu privire la normele sanitar-veterinare care trebuie respectate la sacrificarea porcilor din gospodarii.

“Avand in vedere situatia epizootologica din unele localitati din tara unde au fost diagnosticate cazuri de pesta porcina africana la porci domestici sau mistreti, atentionam crescatorii de porcine, comerciantii de carne de porc si pe consumatorii de astfel de produse, ca au obligatia sa respecte normele sanitare veterinare prevazute in legislatia U.E. implementata in legislatia nationala, cu referire la aceasta activitate”, se arata in comunicat.

 

Astfel, legislatia in vigoare stabileste conditiile de sacrificare a animalelor (inclusiv a porcinelor) numai in abatoare autorizate, cu respectarea normelor specifice pe timpul efectuarii acestei operatiuni, operatiune care include si respectarea normelor de protectie a animalelor pe timpul transportului, a contentiei si a asomarii inainte de injunghiere.

 

Respectand traditia poporului roman, autoritatea veterinara poate acorda derogare pentru sacrificarea unor specii de animale (porcine, ovine, caprine) in afara abatoarelor de catre proprietarii de animale. dar numai pentru consumul propriu, in gospodarie, sub supravegherea medicului verterinar si cu recomandarea ca animalele respective sa fie asomate in prealabil, adica sa fie ferite de suferinta sau durere in timpul contentionarii (prinderii) si a injungherii.

 

Asomarea, care la specia porcina se efectueaza cu un pistol cu glont captiv, care este in dotarea medicilor veterinari, este un procedeu care atunci cand este aplicat unui animal cauzeaza acestuia pierderea cunostintei pana in momentul injunghierii si se practica la cerere in gospodariile individuale cu porcine, majoritatea oamenilor fiind constienti ca animalul nu trebuie sa fie stresat si sa sufere in timpul injungherii,

 

Pentru a preveni imbolnavirea populatiei consumatoare de carne si preparate derivate, dupa sacrificarea porcilor domestici, sau de vanat salbatic (mistret, urs) proprietarul sau consumatorul are obligatia sa solicite medicului veterinar:

 

*verificarea starii de sanatate a animalului inainte de sacrificare;

*asomarea porcului inaintea sacrificarii, pentru a scuti animalul de suferinta si pentru a obtine o carne de calitate si cu un gust mai bun;

 

*consultanta privind prelevarea probelor dupa sacrificare si analizele ce trebuie facute pentru protejarea sanatatii;

*examinarea clinica a carnii, in special pentru diagnosticul trichinelozei.

 

Ce este trichineloza?

 

Trichineloza este o boala parazitara, ce se transmite de la animale la om, fiind produsa de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor si vector al acestui parazit il constituie animalele din preajma locuintelor umane: sobolanii, soarecii, carnivorele domestice (cainele si pisica) animale din zona silvatica (vulpe, jder) si porcii sau alte specii infestate.

 

Cum se imbolnaveste omul?

 

Omul se imbolnaveste consumand carne infestata de porc, nutrie, mistret, urs, neexaminata de medicul veterinar si insuficient fripta, fiarta, sau preparata cruda, sarata, sau afumata.

 

Boala, la om se manifesta prin : febra ridicata (38-40 grade), tulburari digestive (dureri abdominale, greturi, varsaturi, diaree), dureri in masele musculare insotite de edeme ale fetei 'boala capetelor umflate'.

 

Trichineloza la om poate fi tratata, reusita tratamentului fiind conditionata in primul rand de rapiditatea stabilirii diagnosticului.

 

Ce masuri trebuie aplicate pentru prevenirea cazurilor de imbolnaviri la om?

 

Masurile de prevenire cele mai eficiente sunt :

 

*controlul sanitar veterinar al carnii provenite de la animale sacrificate in abatoare si in gospodariile individuale (porc, nutrie, cal) precum si al vanatului comestibil (mistret, urs) prin examen trichineloscopic;

*achizitionarea carnii de porc numai din abatoare, hale, macelarii sau magazine autorizate sanitar veterinar, pe care este aplicata marca de sanatate (stampila);

*carnea proaspata destinata comercializarii in unitatile autorizate sanitar veterinar, trebuie sa provina numai din abatoare autorizate sanitar- veterinar, sa fie marcata (stampilata) si insotita de certificat sanitar veterinar, eliberat de medicul veterinar oficial al unitatii de origine care atesta salubritatea si calitatea acesteia;

*carnea provenita de la porcii crescuti in gospodariile individuale poate fi utilizata numai pentru consum familial, in exploatatia de origine, dupa efectuarea obligatorie a examenului trichineloscopic, la sediul circumscriptiilor sanitare veterinare care functioneaza in municipiile, orasele si comunele judetului, fiind interzisa comercializarea acesteia, inclusiv in unitatile autorizate sanitar veterinar;

*pentru efectuarea examenului se prezinta o proba de cca. 100 - 200 grame de carne recoltata din pilierii diafragmatici (baiera unturii) din diafragma (iepurele) muschiuleti, muschii limbii si muschii intercostali.

*in cazul porcilor mistreti se recolteaza esantioane cantarind cel putin 10 g dintr-un membru anterior, din musculatura limbii sau din pilierii diafragmatici.

*proba de carne prezentata pentru analiza, va fi insotita in mod obligatoriu de elementul de identificare (crotaliul), care va fi predat medicului veterinar care examineaza carnea.

*carnea rezultata in urma sacrificarii sa fie pastrata in cogelator, sau in frigider la temperaturi mai mici sau egale de 4 grade Celsius, sau in mod traditional, sarata, afumata, sau prajita si conservata in recipiente cu untura;

*folosirea la prepararea produselor din carne numai a apei potabile, a ustensilelor (cutite, blaturi de lemn, vase, etc) si echipamente curate si dezinfectate;



Poti fi interesat si de