REPORTAJ. Macelarul roman care a ajuns la inimile spaniolilor

REPORTAJ. Macelarul roman care a ajuns la inimile spaniolilor


Cand pui pasiune in ceea ce faci nu ai cum sa nu reusesti. Dovada sta micuta afacere a lui Marcel Martin, un tanar clujean care si-a deschis in Tara Bascilor o macelarie exact pe gustul spaniolilor.

Comunitatea romaneasca din Spania numara in prezent peste 1 milion de suflete.  Si nu, nu sunt nici pe departe toti “capsunari”, asa cum ne-am obisnuit sa ii numim. Multi au plecat din tara in cautarea propriei identitati. Si a unei profesii. Marcel Martin are 33 de ani si ultimii 15 i-a petrecut la mii de kilometri de casa natala. A mers in Spania sa munceasca. La 18 ani nu prea stia bine ce vrea sa faca in viata, insa destinul i-a pus in brate o meserie: cea de macelar. Acolo a invatat cum se transeaza carnea, cum se prepara produsele din carne, cum se organizeaza o vitrina si cum se serveste un client.

 

Traieste alaturi de sotia sa in Durango, in Tara Bascilor, o regiune renumita pentru gastronomia sa.

 marcel3

“In Euskadi, asa cum si-au denumit bascii tara, totul se invarte in jurul mancarii. In aceasta zona, mancarea nu e doar un aliment, mancarea este o cultura, este un stil de viata. Oamenii locului se desfata mancand, vorbesc cu pasiune despre mancare si despre gatit. Norocul nostru este ca am nimerit aici si am invatat foarte multe lucruri de la ei. Practic, tot ceea ce sunt azi, tot ceea ce stiu am invatat aici, pentru ca nu am muncit niciodata in Romania. Am plecat din tara la varsta de 18 ani, aici am avut primul loc de munca, aici am invatat o meserie”, povesteste Marcel Martin.

 marcel 4

Este inca foarte tanar si are o energie de nedescris. Are si vointa multa, dar mai presus de orice, iubeste ceea ce face. Munceste cu pasiune, se implica trup si suflet. Din dorinta de a avea propria afacere, in care sa poata lua singur decizii si in care sa isi poata pune in practica toate ideile, Marcel a deschis o macelarie. Care se numeste, cum altfel, Macelaria Marcel - Martxel Harategia, in limba euskera. A deschis-o in urma cu patru ani, dupa mai bine de un deceniu in care s-a specializat in meseria sa. Martxel Harategia este o afacere de familie, pentru ca in businessul acesta este implicat nu doar el, ci si sotia sa, o cumnata si mama sa.

 marcel5

“Macelaria noastra este dedicata integral consumatorului autohton, toate produsele noastre sunt aceleasi ca si ale unei macelarii traditionale din zona. Clientul nostru este un client pretentios si care vine sa cumpere de aici pentru ca are incredere in noi, vrea calitate, vrea sa stie ce mananca si de la cine cumpara, pretul ramanand pe plan secund. Iar datoria macelarului este sa informeze si sa sfatuiasca clientul. Avem o clientela traditionala, care nu iese mult din tipare si continua un stil de cumparaturi pe care l-au vazut la parintii lor”, mai spune Marcel.

 marcel2

In urma cu cateva luni, Marcel Martin l-a cunoscut pe un clujean de-al sau, mult mai renumit atat in tara, cat si peste hotare. Este vorba despre Cosmin Moldovan, cel care detine brandul Moldovan - Carmangeria Sannicoara.

 

Ce spun cei doi despre prietenia care ii leaga, dar si cat de dificil este sa razbati printre straini puteti citi in ultimul numar al revistei INDUSTRIA CARNII.RO, care a iesit acum pe piata.



Poti fi interesat si de