Programul pentru rasele Bazna si Mangalita se va derula timp de 8 ani

Programul pentru rasele Bazna si Mangalita se va derula timp de 8 ani


Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a participat, marti, in satul Nou, comuna sibiana Rosia, la prima livrare de purcei de la un furnizor catre un crescator in cadrul programului guvernamental de sustinere a cresterii raselor autohtone Mangalita si Bazna, el aratand ca programul va fi continuat timp de opt ani.

„Evident ca acest program va continua an de an, timp de opt ani (...) Il vom continua si il vom realiza in asa fel incat sa satisfacem si pe crescatorii de material biologic, dar intr-un final si pe consumatorul care asteapta sa manance un porc bun”, a afirmat ministrul Agriculturii, care si-a exprimat speranta ca pe rafturile magazinelor vor fi disponibile cat mai curand produse realizate din carnea porcilor din aceste rase.

 

Petre Daea a subliniat ca s-au inscris pana in prezent peste 5.000 de crescatori care doresc sa primeasca purcei din cele doua rase, iar necesarul pentru satisfacerea acestei cereri ar fi de cel putin 50.000 de purcei, insa acest numar va fi asigurat in timp, pentru ca in prezent mai sunt in Romania numai 188 de fermieri care mai detin material biologic din cele doua rase.

 

Ministrul a relatat ca a ajutat cu mana lui la preluarea si incarcarea celor 38 de purcei, fiecare de 10-15 kilograme, care au fost preluati de la gospodarul din comuna Rosia pentru a fi livrati in satul sibian Bradu. „Unii dintre purcei au avut si 15 kilograme, pentru ca i-am simtit la mana cand i-am luat”, a spus Petre Daea.

 

Fondurile totale alocate pentru schema de sprijin financiar pentru crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita depasesc 4 milioane de euro.Poti fi interesat si de