Profesor universitar: Modificarile legislative au distrus profesia de medic veterinar

Profesor universitar: Modificarile legislative au distrus profesia de medic veterinar


Deputatul Adrian Oros, prorector al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, a declarat ieri ca modificarile aduse recent legii organizarii si exercitarii profesiei sanitar veterinare "au distrus" organizarea acestei profesii liberale, libera comercializare a antibioticelor punand in pericol inclusiv sanatatea publica.

Oros a explicat, intr-o conferinta de presa, in urma modificarii legilor din domeniu, ca oricine poate cumpara antibiotice si le poate administra animalelor, fiind posibil ca reziduuri din acestea sa ajunga in alimente.

 

"Lasand la o parte faptul ca a distrus, practic, un mod de organizare a unei profesii liberale si reglementate la nivel european si national, cel mai mare rau care l-a facut aceasta modificare a legii este ca a transformat medicamentul veterinar in marfa. Practic, astazi, oricine poate sa cumpere, sa administreze medicamente veterinare si produse biologice fara niciun discernamant, astfel incat se pune in pericol siguranta alimentara, sanatatea publica, in primul rand, dar si exporturile si comertul intracomunitar. De ce spun acest lucru? Pentru ca este cunoscut faptul ca antibiorezistenta este un fenomen foarte grav si ca Romania, din pacate si la acest capitol, conduce detasat in clasament, deci ne aflam in primele locuri in ceea ce priveste fenomenul de antibiorezistenta. Ori prin patrunderea in organism a antibioticelor prin alimente, datorita faptului ca aceste antibiotice sunt administrate de catre oricine si daca este nevoie si daca nu este nevoie, nu se respecta timpul de asteptare, duce la acest fenomen grav", a declarat Oros.

 

Potrivit acestuia, Romania este singura tara din Uniunea Europeana in care se intampla acest lucru, iar efectele se vad la exporturi.

 

"Nicaieri in Uniunea Europeana aceasta lejeritate in reglementarea circulatiei medicamentelor nu exista. Si au aparut si primele reactii - saptamana trecuta au fost suspendate exporturile de ovine catre Turcia si Israel, iar ieri (miercuri-n.r.) am aflat ca au fost suspendate si exporturile de bovine catre aceleasi destinatii. Noi am contestat la Curtea Constitutionala si la nivel de Colegiu (Colegiul Medicilor Veterinari - n.r.) am castigat un proces la Curtea Europeana de Justitie, dar mergem inainte. Raul a fost facut, practic, in acest moment oricine poate ca comercializeze si sa utilizeze produse medicale veterinare", a mai afirmat Oros.Poti fi interesat si de