Primul focar de PPA, confirmat in judetul Giurgiu

Primul focar de PPA, confirmat in judetul Giurgiu


Primul caz de pesta porcina africana din judetul Giurgiu a fost confirmat in satul Branistari din comuna Calugareni, informeaza Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU).

Potrivit sursei citate, targurile din Calugareni si Bolintin Vale au fost inchise, iar in judet au fost instituite filtre de control rutiere si de dezinfectie.

 

"Inchiderea targului din localitatea Calugareni, precum si a celui din orasul Bolintin Vale pe o perioada nedeterminata, precum si instituirea unor filtre de control rutiere si filtre de dezinfectie formate din patru reprezentanti ai DSVSA Giurgiu, doi reprezentanti ai Inspectoratului de Politie Judetean si doi reprezentanti ai Inspectoratului de Jandarmi Judetean sunt masurile dispuse in seara zilei de 8 septembrie de catre presedintele CJSU, subprefectul judetului Giurgiu, Adriana Putaru, dupa ce a fost confirmat un focar de pesta porcina africana in satul Branistari din comuna Calugareni", se arata in comunicat.

 

Decizia CJSU a fost transmisa tuturor comitetelor locale pentru situatii de urgenta, masurile fiind dispuse in conformitate cu adresa Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Giurgiu privind confirmarea focarului de pesta porcina africana in satul Branistari din comuna Calugareni, prin buletinul de analiza emis de catre Institutul de Diagnostic de Sanatate Animala Bucuresti.

 

Gospodaria din localitatea Branistari a fost plasata sub supraveghere oficiala, fiind aplicate masurile de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor, produselor si mijloacelor de transport, a anuntat, duminica, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

 

Autoritatea afirma ca au fost prelevate probe pentru analize, iar cadavrele animalelor au fost ecarisate.

 

"Gospodaria respectiva a fost plasata sub supraveghere oficiala, s-a realizat dezinfectia, au fost aplicate masuri de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor si a mijloacelor de transport", precizeaza reprezentantii ANSVSA.

 

Comitetul judetean pentru situatii de urgenta Giurgiu si Unitatea locala de decizie din cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor Giurgiu s-au reunit duminica pentru a adopta planul de masuri privind controlul si combaterea bolii.

 

Subprefectul judetului Giurgiu, Adriana Putaru, a declarat ca, dupa confirmarea virusului de pesta porcina africana in localitatea Branistari, comuna Calugareni, autoritatile au trecut la inventarierea tuturor animalelor din gospodarii si a fost instituita o zona de protectie pe o raza de trei kilometri in jurul focarului.

 

Directorul DSV Giurgiu, Liviu Florescu, a precizat ca duminica autoritatile au efectuat recensamantul porcilor in localitatea Branistari, iar astazi se va face si in localitatea Mihai Bravu, aflata in apropiere.

 

''Am efectuat recensamantul animalelor din localitatea Branistari, urmand ca in cursul zilei de luni sa efectuam acelasi recensamant in localitatea Mihai Bravu, care intra in zona de protectie. Rezultatul recensamantului: au fost vizitate cinci sute de gospodarii, 50% sunt nelocuite, iar numarul de animale estimate este undeva la trei sute de capete de porci'', a spus acesta.

 

Probele de sange recoltate duminica au fost trimise la Institutul de Diagnostic pentru Bolile Animalelor Bucuresti pentru a vedea daca animalele aflate in imediata apropiere a gospodariei in care a fost gasit virusul pestei porcine africane au fost afectate.

 

"Daca luni avem rezultat negativ la buletinul de analiza lucrurile stau mult mai usor si putem stabiliza numai in localitatea Branistari aceasta problema, urmand apoi a mentine filtrul de dezinfectie 70 de zile, dupa care se vor recolta iar probe'', a explicat Liviu Florescu.

 

Subprefectul judetului Giurgiu, Adriana Putaru, a aratat ca in gospodaria in care a fost confirmat virusul pestei porcine africane proprietarul a declarat ca a avut 40 de porci, 32 au murit si i-ar fi ingropat in curte, iar opt au fost incinerati la laboratorul DSV Giurgiu. ''Nu se pune problema ca proprietarul sa primeasca despagubiri, deoarece nici macar un porc nu era crotaliat pentru a putea fi stabilit de unde provine sau declarat la medicul veterinar", a spus aceasta.

 

Autoritatile au precizat ca nu exista nicio ferma de suine la mai putin de zece kilometri de focarul de pesta porcina africana depistat in judetul Giurgiu.



Poti fi interesat si de