Pretul alimentelor in Romania este 60% din pretul din UE

Pretul alimentelor in Romania este 60% din pretul din UE


Romania nu sta rau in ceea ce priveste preturile alimentelor, dar o crestere generalizata a acestora poate fi combatuta prin mijloace macroeconomice, respectiv politica fiscal-bugetara a Guvernului si politica monetara a Bancii Nationale, a declarat presedintele Consiliul Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

„Noi (Consiliul Concurentei, n.r.) nu anchetam cresteri generale de preturi, ci numai cresteri punctuale. Daca vorbim despre o crestere generala a preturilor, asta de numeste inflatie, un fenomen macroeconomic. Dupa cum foarte corect a spus si doamna prim-ministru, recent, combaterea inflatiei se face prin doua mijloace mari si late: politica fiscal-bugetara a Guvernului si politica monetara a Bancii Nationale. In orice tara din lumea asta, intr-o economie de piata, cresterile generalizate de preturi au treaba cu politica macroeconomica, pot fi combatute prin mijloace macroeconomice (...) Asteptarea noastra este ca Monitorul preturilor va crea o presiune asupra companiilor sa reduca pretul la alimente. E doar o asteptare a noastra. Pentru o companie mare este usor sa afle preturile concurentilor. E mult mai greu pentru consumatori, insa. Romania nu sta rau la capitolul preturilor (la alimente, n.r.), Statisticile europene ne arata ca pretul alimentelor in Romania este, in medie, 60% din pretul din Uniunea Europeana. Deci, ce costa, in medie, 100 de lei in Europa, in Romania costa 60 de lei. E o situatie relativ buna”, a explicat Chiritoiu.

 

Seful autoritatii pentru Concurenta a precizat, totodata, ca majorarea de 4% la alimente inregistrata la nivelul anului 2017 nu reprezinta o crestere foarte mare.

 

„Daca vorbim despre cresterea asta de 4% de anul trecut, la alimente, nu putem spune ca este o crestere foarte mare. Noua ni se pare mare pentru ca ne-am dezobisnuit. Pana sa intram in UniuneaEuropeana, inflatia in Romania era de doua cifre. Eram obisnuiti ca in fiecare an sa creasca alimentele cu 10%. De cativa ani am reusit sa intram in randul unor tari mai sanatoase si sa avem o inflatie foarte mica. Preturile au crescut, dar am avut ani de zile si cresteri de zero sau chiar scaderi pentru alimente. Diferenta era atat de mica incat, la un moment dat, ne ingrijoram sa nu fie prea mica, sa nu scada preturile, sa avem deflatie in loc de inflatie. Ca o fi bine, ca o fi rau, peste aceasta frica am trecut. Anul trecut, ne-a lecuit de aceasta teama ca vom avea deflatie si am ajuns la o inflatie care, ne spune Banca Nationala, e in zona asteptarilor”, a subliniat Bogdan Chiritoiu.

 

In viziunea sefului autoritatii de concurenta, un contravenient care incalca o lege administrativa trebuie sa fie suficient de inteligent cat sa „fure pentru a nu atrage atentia”.

 



Poti fi interesat si de