Prefectura Bihor a confirmat 20 de focare de pesta porcina africana

Prefectura Bihor a confirmat 20 de focare de pesta porcina africana


In Bihor exista in prezent 20 de focare de pesta porcina, cu doua mai multe decat saptamana trecuta, acestea fiind confirmate in opt localitati, a anuntat Prefectura Bihor.

De asemenea, din cauza acestei situatii epidemiologice, a fost sistata si exploatarea lemnului pe domeniul de vanatoare 'Wild Board', din comuna Balc.



Potrivit unui comunicat, situatia a fost analizata in cadrul intalnirii de lucru a Unitatii Locale de Decizie, desfasurata la sediul Institutiei Prefectului.

 


"In urma acestei intalniri, va informam ca pe langa masurile intreprinse, Unitatea Locala de Decizie a adoptat in unanimitate sistarea, pe o perioada de trei saptamani, a exploatarii lemnului din domeniul de vanatoare 'Wild Board', Balc", se precizeaza in comunicat.



Prefectul judetului Bihor, Ioan Mihaiu, a mentionat ca sistarea activitatii de exploatare a lemnului a fost luata pentru a incerca sa opreasca extinderea focarelor, limitand circulatia in perimetrul domeniului de vanatoare.



"Fiind fond privat, pe un perimetru inchis, daca apare vreun caz trebuie sa omoram toti mistretii. Am luat aceasta masura de precautie ca macar in perioada de trei saptamani sa evitam circulatia vehiculelor, a oamenilor care sa vehiculeze virusul pestei porcine. Deci nu este totuna cu celelalte paduri din judetul nostru, unde daca moare un mistret, asta e, dezinfectam zona unde a fost identificat. Deocamdata, am suspendat dreptul de exploatare a lemnului, e o firma sau doua, sa speram ca nu se mai extind focarele de pesta porcina, dupa care pot sa-si reia activitatea", a declarat prefectul Ioan Mihaiu.



Institutia Prefectului a reamintit programul de masuri preventive si de control cu privire la combaterea pestei porcine, precum si faptul ca aceasta nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru acestia. Virusul are insa impact la nivel social din punct de vedere economic.



In conditiile in care nu exista tratament sau vaccinare contra pestei porcine africane, toate animalele suspecte trebuie ucise si neutralizate, conform legislatiei in vigoare.



De la declansarea epidemiei pana in prezent, in judetul Bihor au murit 226 de porci, din care 150 au fost sacrificati de necesitate.



Proprietarii ai caror porci sunt identificati in Sistemul National de Inregistrare si Identificare a Animalelor vor fi despagubiti de catre stat, la pretul de piata al animalelor.



Poti fi interesat si de