Populatiile de pasari din Franta scad dramatic

Populatiile de pasari din Franta scad dramatic


Populatiile de pasari scad in regiunile rurale din Franta intr-un ritm catastrofal, potrivit rezultatelor unor studii care sugereaza ca posibila cauza utilizarea intensiva a pesticidelor in agricultura, relateaza Reuters si AFP.

Specii precum ciocarlia de camp, presura si Sylvia communis (silvia de camp) au inregistrat o reducere a numarului de exemplare cu o treime in ultimii 15 ani, in timp ce numarul de potarnichi a scazut cu 80%.

 

„Pasarile din zona rurala a Frantei dispar intr-un ritm ametitor”, au apreciat, intr-un comunicat comun, Centrul national pentru cercetari stiintifice si Muzeul de istorie naturala din Paris.

 

Pentru cele doua institutii, declinul „atinge un nivel apropiat de catastrofa ecologica”.

 

„Nu ne asumam mari riscuri afirmand ca practicile agricole sunt la originea acestei accelerari a declinului”, a declarat Grégoire Lois, director adjunct al Viginature, care tine de Muzeul de istorie naturala din Paris, pentru ca numarul pasarilor nu scade in acelasi ritm in alte medii.

 

„Exista un declin usor in restul teritoriului, dar nu are nimic de a face in termeni de amploare" cu zonele agricole, a adaugat el. Si „este acelasi lucru in Europa de Vest”, unde pasarile din zonele rurale dispar.

 

Studiile au observat ca scaderea populatiilor de pasari a urmat dupa intensificarea practicilor din ultimii 25 de ani, sugerand ca posibila cauza utilizarea foarte raspandita a pesticidelor pentru recoltele monocultura, in special grau si porumb.

 

Pesticidele distrug insectele si alte organisme daunatoare pentru plantele cultivate si recolte, cu consecinte indirecte in intreg lantul alimentar.

 

Declinul a fost insemnat din 2008-2009, sustin studiile, o perioada care corespunde cu renuntarea la reglementarea europeana care ii obliga pe fermieri sa-si lase cel putin 10% din pamant necultivat in fiecare an.Poti fi interesat si de