Petre Daea militeaza pentru atragerea fermierilor tineri in agricultura

Petre Daea militeaza pentru atragerea fermierilor tineri in agricultura


Ministerul Agriculturii, Petre Daea, sustine ca trebuie actionat cat mai rapid pentru stimularea atragerii tinerilor in agricultura, in conditiile in care "fermierii nu-i faci la strung, pe un tipar", iar ultimele date arata ca mai mult de jumatate dintre cei inregistrati la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) depasesc varsta de 60 de ani.

"Trebuie sa reflectam mult, dar sa actionam repede pentru ca fermierii nu-i faci la strung, pentru ca daca i-am face pe un tipar anume, le-am da drumul, dar iata ca nu se fac. Eu stiu ca nu oricine se angajeaza sa lucreze in agricultura (...), nu se indreapta multi, pentru ca nu este usor sa o faci. Trebuie sa gasim solutii de a stimula, pentru a ajunge tinerii in domeniul agriculturii. Ca sa intri in agricultura si sa devii fermier trebui sa ai teren, altminteri un fermier fara teren nu exista nicaieri si nici nu va fi", a spus joi Daea, la o conferinta de profil.

 

Acesta a precizat ca MADR a lansat anul trecut "un instrument financiar bun, dar care nu a fost promovat mai mult", ce ofera tinerilor posibilitatea sa cumpere teren cu credit bancar, dar cu garantii de la stat.

 

"Noi, anul trecut, am dat drumul la un instrument financiar bun si din nefericire suntem vinovati ca nu l-am promovat mai mult, dar care iti da posibilitatea sa cumperi teren prin credit de la banca cu sustinere din partea statului. Stiti foarte bine ca banca iti cere garantii si de unde garantii pentru un tanar? Actul normativ stabileste foarte clar si este operational de anul trecut ca aceste garantii in procent de pana la 80% sunt asigurate de stat, iar diferenta de 20% sa fie valoarea pamantului. S-au facut cateva solicitari, dar putine. Apoi exista in Parlament modificarea Legii terenurilor agricole. E o initiativa a parlamentarilor PSD care modifica prevederile actuale in sensul imbunatatirii lor, in asa fel incat tinerii sa aiba un acces mai facil si dublat de acest lucru. Mai mult, se are in vedere schimbarea abordarii la UE, unde aceasta baza de date pe care o are Romania va fi tema de discutii pentru mine si pentru decidentii europeni in asa fel incat prin mecanismele pe care le proiectam sa avem solutii la aceasta situatie a tinerilor fermieri", a precizat Daea, care a raspuns unei intrebari referitoare la atragerea tinerilor in agricultura.

 

Nu in ultimul rand, ministrul Agriculturii a subliniat ca vor fi acordate si stimulente atat pentru tineri cat si pentru cei care angajeaza tineri in acest sector.

 

"In Parlamentul Romaniei mai este o lege: daca angajezi trei tineri si stau cel putin un an in agricultura in productia vegetala zootehnie sau in alimentara, angajatorul este scutit de obligatii fata de acel tanar cum si tanarul este scutit de obligatiile fata de stat. Iata ca avem primele instrumente legale", a mai spus Daea.    

 

Potrivit datelor prezentate de ministrul Agriculturii, mai mult de jumatate dintre cei 866.000 de fermieri care au depus cereri unice de plata la APIA sunt fermieri de peste 60 de ani, iar dintre acestia 4.224 au varste cuprinse intre 91 si 100 de ani.

 

"Avem pentru prima data date exacte privind varsta fermierilor, care este extrem de importanta de analizat, pentru a sti incotro sa o luam si ce masuri trebuie sa compunem, ce mecanisme trebuie sa cream, in asa fel incat agricultura tarii sa se desfasoare corect si cu o perspectiva sigura. Din nefericire, din cei 866.000 de solicitanti, cei care au depus cereri unice, cei cu varsta de peste 60 de ani aduna la un loc 453.630 de fermieri. Analizand pe grupe de varsta constatam o accentuare a numarului de fermieri, o crestere a celor care au varsta de peste 60 de ani", a anuntat, miercuri, Petre Daea, intr-o conferinta de presa.

 

Dintre cei 453.630 de fermieri cu varsta de peste 60 de ani, 223.994 sunt in categoria 61 - 70 de ani, 161.198 intre 71 si 80 de ani, 64.205 fermieri sunt intre 81 si 90 de ani, iar grupele de varsta sub 60 de ani "nu au o dinamica pozitiva".

 

"Avem si fermieri cu varste cuprinse intre 91 si 100 de ani, un numar de 4.224. Din nefericire, grupele de varsta ale fermierilor sub 60 de ani nu au o dinamica pozitiva. Sub 20 de ani avem doar 1.023 de fermieri, intre 21 si 30 de ani - 35.046, intre 31 si 40 de ani - 75.915, intre 41 si 50 de ani - 149.226 fermieri, iar intre 51 si 60 de ani sunt 161.023. Iata un domeniu in care trebuie sa abordam cu multa atentie, cu mult echilibru, profilul politicilor agricole in perspectiva post 2020. Structurile de specialitate din minister lucreaza la politicile agricole specifice Romaniei, a starii de de fapt, avand in vedere aceste elemente, dar si altele, structurate pe date exacte, nu pe sondaje, pentru a profila politici de viitor pentru agricultura Tarii Romanesti", a adaugat ministrul Agriculturii.



Poti fi interesat si de