Petre Daea: Pesta porcina africana a costat mult anul trecut

Petre Daea: Pesta porcina africana a costat mult anul trecut


Pesta porcina africana a costat mult anul trecut, din punct de vedere bugetar, si nu stiu cat va costa anul acesta, insa acest lucru a fost atenuat, pentru ca am primit de la Uniunea Europeana un sprijin de 34 de milioane de euro, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, in comisiile reunite pentru buget, finante si banci din Parlament.

El a fost intrebat de deputatul USR, Cosette Chichirau, cat a costat pesta porcina africana in 2018 si cat va costa anul acesta, dar si care a fost impactul asupra culturii de porumb, din punct de vedere al contaminarii.

 

"Pesta porcina africana a costat mult din punct de vedere bugetar, dar acest lucru a fost atenuat pentru ca am primit de la UE un sprijin de 34 de milioane de euro, care inseamna fonduri pentru sustinerea actiunilor sanitare veterinare organizatorice, dar si altele, pentru a putea pune stapanire pe acest lucru. Nu stiu cat ne va costa anul acesta, nu sunt prevederi bugetare, dar pot spune ca pe baza Regulamentului european 652/2014 s-a prevazut o suma de 14 milioane de euro, pentru a sustine toate programele din domeniul sanitar-veterinar. Ele se bugeteaza pe ANSVSA. Suportul acesta financiar vine pe acest culoar, deoarece este gestionat de DG Sante", a spus ministrul Agriculturii.

 

In ceea ce priveste contaminarea culturilor, in speta a porumbului, din cauza pestei porcine africane, Daea a spus ca nu a existat nicio astfel de situatie.

 

Deputatul USR i-a cerut secretarului de stat din Ministerul Finantelor Publice, Daniela Pescaru, sa spuna ce sume vor fi alocate in acest an din Fondul de Rezerva pentru pesta porcina africana, in conditiile in care anul trecut "Fondul de rezerva al Guvernului a fost epuizat prin plati la pesta porcina africana".

 

"Teoretic da, se pot face aceste cheltuieli din fondul de rezerva, dar din cate stiu sunt 14 milioane de euro la ANSVSA, pentru acest lucru. Nu mai stiu exact ce sume s-au dat anul trecut din Fondul de Rezerva pentru pesta, s-au dat de mai multe ori, dar acesta se realimenteaza la rectificari. Deocamdata este Fondul de Rezerva cu care plecam - 100 de milioane de lei - de aceea eu imi permit sa nu sustin amendamente, pentru ca suma este destul de mica si apar tot felul de urgente si actiuni neprevazute", a subliniat secretarul de stat in MFP.

 

Chichirau a insistat pe acest subiect, afirmand ca platile raportate anul trecut au fost de peste 100 de milioane de lei din Fondul de Rezerva doar pentru pesta porcina, insa ministrul Agriculturii s-a oferit sa-i dea si raspunsul.

 

"Nu introduceti judecati false. Atentie. Va spun eu exact. Raspunsul e la mine intrebarea la dumneavoastra. Atentie ce va spun. Programul de eradicare a bolilor, si nu este vorba doar de pesta porcina africana, ci si de pesta rumegatoarelor mici, este vorba de dermatoza nodulara, e vorba de gripa aviara, sunt boli transfrontaliere care se alimenteaza prin buget. Este previzionat cu o anumita suma, pentru ca nu ai de unde sa stii care este incidenta bolii, dar sa ai deschidere, pozitie bugetara, in asa fel incat sa ai alimentare necesara in cazul in care situatia o impune. Aceste sume se completeaza de la Uniunea Europeana. V-am spus foarte clar: anul trecut am primit 34 de milioane de euro. Sigur ca in momentul in care facem rectificarea la buget, am luat de la anumite capitole bugetare si am introdus aici pentru ca situatia o impunea. Aici nu rezolva fondul aflat la dispozitia primului ministru, constructia bugetara este foarte clara. Prinzi pentru fiecare obiectiv o anumita suma, iar in exercitiu bugetar faci armonizarile necesare pentru a putea da raspuns la situatia concreta pe care o ai in tara", a explicat ministrul Agriculturii.

 

Potrivit datelor ANSVSA din 8 februarie, pesta porcina africana evolueaza in prezent in 298 de localitati din 19 de judete, cu un numar de 1.127 de focare (dintre care 18 in exploatatii comerciale), iar in alte trei judete exista doar cazuri la mistreti.

 

Conform sursei citate, in total au fost eliminati 365.172 de porci afectati de boala si exista 916 cazuri la mistreti.

 

Prezenta virusului PPA in Romania a fost semnalata prima oara pe 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare.



Poti fi interesat si de