Petre Daea, la Consiliul de Ministri AGRIFISH de la Luxemburg

Petre Daea, la Consiliul de Ministri AGRIFISH de la Luxemburg


Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat la reuniunea Consiliului de ministri AGRIFISH care a avut loc la Luxemburg, la inceputul acestei saptamani.

Printre cele mai importante subiecte din agenda Consiliului s-au aflat: practicile comerciale neloiale din cadrul lantului de aprovizionare cu produse alimentare, risipa de alimente, planul de gestionare a pescuitului in apele occidentale.

 

Consiliul a luat act de prezentarea de catre Comisie a unui proiect de directiva privind practicile comerciale neloiale din cadrul lantului de aprovizionare cu produse alimentare. Adoptarea finala de catre Parlament este precedata de o serie de etape de lucru, cum ar fi:

- prezentarea detaliata in cadrul reuniunilor Comitetului special pentru Agricultura (23 si 30 aprilie 2018)

- discutarea in Consiliu, in cadrul grupurilor de lucru la nivel de experti ( 23 mai 2018)

- prezentarea unui raport de progrese la Comitetul special pt Agricultura ( iunie 2018)

- sub presedintia Austriei se vor continua activitatile in cadrul grupurilor de experti (iulie 2018)

- in perioada presedintiei Romaniei se estimeaza posibilitatea incheierii negocierilor si adoptarea Directivei.

Conform proiectului de Directiva, practicile comerciale neloiale care trebuie interzise sunt:

- platile intarziate pentru produsele alimentare perisabile;

- anulari ale comenzilor in ultimul moment;

- modificari unilaterale sau retroactive ale contractelor;

- obligarea furnizorului sa plateasca pentru produsele pierdute sau nevandute.

Referitor la directiva UE privind practicile comerciale neloiale din cadrul lantului de aprovizionare cu produse alimentare, ministrul Petre Daea a declarat: „Amplitudinea fenomenului si aria lui de exprimare impune clarificari juridice pentru toti actorii de pe piata, nu numai pentru IMM-uri, care sunt doar o parte a lantului alimentar si sa nu lasam verigi slabe si, il citez inca o data pe comisarul Hogan «taria unui lant este data de cea mai slaba veriga!» Sa nu fie aceasta! In concluzie, salutam demersul, sustinem efectiv masurile propuse si vom contribui la imbunatatirea lor”.

 

Ministrii au realizat un schimb de opinii cu privire la modalitatile de a reduce risipa de alimente in UE si au analizat progresele inregistrate in punerea in aplicare a concluziilor privind pierderile si risipa de alimente in concluziile Consiliului din iunie 2016.

 

Pe tema risipei alimentare ministrul Petre Daea a afirmat ca aceasta problematic este complexa si impune angajament si determinare in identificarea celor mai eficiente solutii.

 

La nivel national, membrii subcomisiei constituite in cadrul Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor au expus punctele de vedere cu privire la proiectul de modificare a Legii nr. 217/2016 privind risipa alimentara si la amendamentele aflate in Parlament. Participantii vor transmite in scris observatiile discutate, urmand ca in saptamana 23- 27 aprilie sa aiba loc o noua reuniune a subcomisiei, in care sa se analizeze toate articolele. Votul final in Comisia de Agricultura va avea loc in saptamana 30 aprilie - 4 mai 2018.



Poti fi interesat si de