Petre Daea: Nu va pieri cresterea porcului in gospodarii

Petre Daea: Nu va pieri cresterea porcului in gospodarii


Cresterea porcului in gospodarii nu va pieri, dar trebuie respectate regulile sanitar-veterinare, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, adaugand ca toti crescatorii afectati de pesta porcina africana vor primi despagubiri, pentru ca "boala o suporta statul, nu ei".

"Fiecare om va primi bani. Daca porcii nu au fost crotaliati, se crotaliaza acum. De aceea am modificat HG 1214, lucrand noaptea cu toti specialistii, pentru a face acest lucru ca sa putem linisti populatia, sa inteleaga oamenii ca boala o suporta statul, nu ei. Ii despagubim pe toti, pentru ca este firesc sa facem acest lucru. Am facut acte normative in acest sens. A doua veste buna pe care trebuie sa o spun: nu dezarmam. Dupa o moarte mai vine si o nastere. De asemenea, cel mai important lucru pe care trebuie sa il spunem oamenilor este ca nu va pieri cresterea porcului in gospodarii. Sigur, trebuie reguli sanitar-veterinare si trebuie respectate, ca sa putem sa prevenim. Preventia inseamna ca tu, ca si crescator, sa iei aceste masuri (...)", a precizat Petrea Daea, la un post de televiziune.

 

El a subliniat ca pentru crescatorii care nu au porcii din gospodarii crotaliati la momentul sacrificarii operatiunea de crotaliere se face imediat, pe loc, si se introduce in evidenta.

 

"Pentru a nu ingreuna situatia aceasta de plata, pentru ei am modificat anexa nr. 3, pentru a face pe fiecare gospodarie in parte. Fiecare animal are numarul de crotalie, trebuie sa cunoastem exact evidenta... si categoric da, oamenii vor avea voie sa mai creasca porci in gospodarii", a explicat Daea.

 

Intrebat daca exista vreun temei legal pentru a ucide porcii care nu sunt bolnavi, ministrul a raspuns ca aceasta este o hotarare luata de comitetul local pentru combaterea bolilor din zonele respective.

 

"Regula pe care trebuie sa o aplicam in Romania este dispozitia medicului veterinar pe baza planului de contingenta pe care il avem ca manual de lucru, pe care l-am autorizat prin Hotarare de Guvern si care este instrumentul de lucru la nivelul Uniunii Europene si in toate tarile. Medicul veterinar este cel care decide, observa ce este in focare, analizeaza dinamica acestei boli si decide in consecinta (...) Medicul veterinar este Dumnezeul bolii. El trebuie ascultat", a raspuns seful de la Agricultura.

 

Acestuia i s-a cerut sa explice de ce nu semnalizeaza "modul inacceptabil" in care intervine ANSVSA in cazul pestei porcine africane si de ce nu a cerut demisia presedintelui acestei institutii.

 

"In situatia asta grea pe care o are tara, noi trebuie sa ne adunam, nu sa punem pistoale pe oameni ca nu au facut nimic (...). Acum, cand toata tara este antrenata in aceasta lupta cu virusul, trebuie sa ne adunam toti, sa fim unul langa altul si sa facem corp comun in combaterea acestei molime pentru care UE si lumea s-au adunat, au internationalizat lupta, iar noi in tara trebuie sa ne paruim unul cu altul? Nu. In momentele acestea critice trebuie sa ne dam mana si sa punem fiecare la locul nostru contributia necesara, pentru ca aici nu e care pe care, ci care cu care", a raspuns Daea.

 

Ministrul a afirmat ca nu este multumit de situatia in care se afla Romania din cauza pestei porcine africane, dar sustine ca in fiecare zi analizeaza situatia si are discutii cu specialistii si, mai mult decat atat, "in fiecare zi m-a desteptat pesta porcina si ma adoarme grija pestei porcine".

 

Intrebat daca are reprosuri fata de ANSVSA, Daea a declarat: "Ii reprosez ce imi reprosez si mie: ca nu am fost si o lume intreaga nu este in stare sa puna stavila acestui virus". "Reprosez stiintei in primul rand ca nu a gasit pana la aceasta data, in conditiile in care aceasta boala este de 41 de ani in Sardinia, solutia pentru a preveni aceasta molima", a adaugat el.

 

 



Poti fi interesat si de