Petre DAEA: Romania trebuie zootehnizata

Petre DAEA: Romania trebuie zootehnizata


Romania este "rupta" din punct de vedere agricol-structural si trebuie zootehnizata, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

"Romania, din punct de vedere agricol-structural, este rupta. In productia vegetala, tehnica suplimentara, insusirea noilor tehnologii, contributia fermierilor, modul de lucru al acestora, organizarea exploatatiilor au reusit sa aduca tarii un supliment de productie extrem de important, prin randamente care se pot compara cu orice tara din vestul Europei, cu orice tara partenera din UE sau in afara UE. Rezultatele din 2017 plaseaza Romania in prima pozitie la floarea soarelui si porumb, suntem in fata Frantei la productia de porumb, dar cu ce folos cand aceasta productie, acest produs nu poate fi consumat in tara, pentru ca nu avem efectivele de animale care sa consume productia importanta de porumb", a afirmat ministrul Agriculturii.

 

Petre Daea a subliniat ca, prin conditiile pedoclimatice favorabile, Romania ramane un cultivator important de cereale.

 

"Pentru a fi util pentru tara, pentru a fi benefic pentru consumatori, pentru a fi util si benefic pentru fermieri trebuie zootehnizata tara. Doua specii - pasarea si porcul - sunt principalii consumatori de porumb din Romania, de cereale din Romania. Azi, Carrefour introduce o specie extrem de valoroasa - taurina de carne, un produs pentru care rezerva de productie in Romania este formidabila", a spus ministrul Agriculturii, care a adaugat ca Romania detine 4,8 milioane de hectare de pasuni si fanete, o suprafata echivalenta cu cele din Olanda, Elvetia si Belgia, cumulate.

 

Romania nu are incarcatura de animale pe care o poate avea, iar taurina de carne poate folosi aceasta resursa, cele doua obiective din spatele zootehnizarii Romaniei fiind cresterea productiei si respectiv promovarea si valorificarea acestei productii prin lanturile de magazine.

 

Petre Daea a mai subliniat ca este pentru prima oara in Romania cand subventia la taurine se da inainte de 1 decembrie.Poti fi interesat si de