Petre DAEA: Actuala alocare din cadrul PAC nu raspunde proiectelor noastre

Petre DAEA: Actuala alocare din cadrul PAC nu raspunde proiectelor noastre


Actuala alocare din Cadrul financiar multianual nu raspunde obiectivelor Romaniei, iar scaderea plafonului pe cei doi piloni din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) si modul de acordare a subventiilor ingrijoreaza fermierii romani, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, la reuniunea Consiliului de ministri Agricultura si Pescuit, de la Sofia.

'Noi consideram ca actuala alocare din Cadrul Financiar Multianual nu raspunde proiectelor noastre si obiectivelor pe care ni le-am propus. Scaderea plafonului pentru cei doi piloni coroborata cu modul de acordare a subventiilor creeaza ingrijorare pentru fermierii romani. Plafonarea nu este sustenabila pentru Romania. Aceasta va afecta profund performanta la nivelul fermelor care asigura fondul de marfa necesar alimentarii pietei. Am folosit si vom folosi mecanisme si instrumente de stimulare, cele folosite pana acum dand unele rezultate, dar acestea sunt departe de dimensiunea necesara. Saltul tinerilor fermieri in Romania a fost timid - de la 5,5% in 2015-2016 la 13% in 2017, din totalul acestora - ceea ce indica directia de actiune care a fost sustinuta atat de politicile europene, cat si de cele nationale integrate metodic in practicile europene', a spus ministrul Agriculturii.

 

Acesta a subliniat ca lansarea Cadrului Financiar Multianual indeamna la gasirea de solutii pentru tinerii fermieri, pentru inlocuirea generatiilor intr-un cadru dat care, pana acum, nu confera elasticitatea necesara pentru a defini noi solutii si nici pentru a gasi cai de rezolvare.

 

'Romania se confrunta cu cel mai mare si mai profund exod al fortei de munca in randul tinerilor care se indeparteaza de tara. Analizand aceasta stare de fapt, ne punem evident intrebarea ce perspective avem in interpretarea noului plafon de finantare a PAC post 2020. Raspunsul este ca nivelul de finantare nu satisface nici sperantele tinerilor fermieri si nici nevoia de a gasi solutii pentru marile probleme pe care le ridica fermierilor schimbarile climatice si atacul de boli si daunatori, care afecteaza productia, calitatea acesteia si rezultatul economic al acestora. Nu poti sa faci mai mult cu bani mai putini, iar in conditiile previzionate, nici atat. Sa fim inteligenti si hotarati, sa prevenim nasterea generatiilor de fermieri tineri din falimente agricole, ne va costa mai mult si va fi mai greu de gestionat', a precizat ministrul Agriculturii.

 

El a adaugat ca tinerii fermieri sunt atrasi de rezultatele obtinute in agricultura si dorinta de a realiza o activitate 'intr-un domeniu esential existentei umane - securitatea alimentara', iar dorinta de alegere, de stimulare a fermierilor, de realizare a unei productii economice si a unei calitati confortabile poate fi asigurata in buna parte prin sustinere financiara.

 

'Performanta capata alte valente si interpretari. Din nefericire, acum nu intrezarim un rezultat stimulativ. Ma folosesc de acest moment pentru a reitera pozitia tarii mele care considera ca nivelul de alocare financiara este insuficient, plafonarea este profund daunatoare pentru fermierii romani, iar perspectiva tinerelor generatii de fermieri de aici se alimenteaza. In spirit de solidaritate cu politicile UE, in actualul Cadru Financiar Multianual si al celui de perspectiva, Romania va cauta, propune si aplica solutii care sa armonizeze interesele noastre cu dorinta reusitei si nu a esecului', a mai afirmat Daea.

 

Ministrul Agriculturii a subliniat ca, din nefericire, reducerea financiara PAC dupa 2020 nu sustine si nici nu stimuleaza aceste preocupari si si-a exprimat speranta legata de ajustarea propunerii financiare si a principalelor cai de implementare, 'in asa fel incat toti, deopotriva, sa intelegem binele si sa savuram impreuna succesul'.

 

Pentru urmatorul buget pe termen lung al UE, pentru perioada 2021-2027, Comisia Europeana (CE) propune modernizarea si simplificarea politicii agricole comune (PAC), conform unui comunicat al forului comunitar.

 

Gratie acestor propuneri totalizand un buget de 365 de miliarde de euro, PAC ramane o politica pregatita sa faca fata viitorului, care continua sa sprijine fermierii si comunitatile rurale, este lider al dezvoltarii durabile a agriculturii UE si reflecta ambitia UE legata de grija pentru mediu si actiunile climatice. Propunerile acorda statelor membre mai multa flexibilitate si responsabilitate in alegerea modului si a domeniilor in care sa investeasca finantarea PAC care le revine, in scopul de a indeplini obiectivele ambitioase stabilite la nivelul UE pentru a avea un sector agricol inteligent, rezilient, sustenabil si competitiv, asigurand, totodata, un sprijin echitabil si mai bine directionat pentru venitul fermierilor.

 

Printre propunerile Comisiei pentru modernizarea si simplificarea PAC se afla un nou mod de lucru: statele membre vor dispune de mai multa flexibilitate in ceea ce priveste modul de a utiliza alocarile lor din finantare, ceea ce le permite sa conceapa programe adaptate care sa raspunda in mod cat mai eficace preocuparilor fermierilor si ale comunitatilor rurale mai extinse. Statele membre vor avea si posibilitatea de a transfera pana la 15% din alocarile lor din PAC intre platile directe si dezvoltarea rurala si invers, cu scopul de a se asigura ca prioritatile si masurile lor pot fi finantate.

 

Conditiile de concurenta echitabile intre statele membre vor fi asigurate prin urmatoarele actiuni: planuri strategice care vizeaza intreaga perioada, stabilind modul in care fiecare stat membru intentioneaza sa realizeze cele noua obiective economice, de mediu si sociale de la nivelul UE, recurgand atat la platile directe, cat si la dezvoltarea rurala. Comisia va aproba fiecare plan pentru a garanta coerenta si protectia pietei unice si va urmari indeaproape performantele fiecarei tari si progresele inregistrate in directia atingerii tintelor convenite.

 

De asemenea, va exista mai multa echitate printr-o mai buna directionare a sprijinului: platile directe vor constitui in continuare o parte esentiala a politicii, asigurand stabilitate si previzibilitate pentru fermieri. Se va acorda prioritate sprijinirii fermelor mici si medii, acestea reprezentand majoritatea sectorului agricol al UE, si ajutorului acordat tinerilor fermieri. Comisia ramane fidela angajamentului de a obtine o distribuire mai echitabila a platilor directe intre statele membre prin convergenta externa.

 

In plus, platile directe catre fermieri vor fi reduse incepand de la 60.000 de euro si plafonate pentru plati peste 100.000 de euro pe ferma. Se vor lua in considerare in totalitate si costurile cu forta de munca. Aceasta masura este conceputa pentru a asigura o distribuire mai echitabila a platilor.

 

Fermele mici si medii vor primi un sprijin mai mare pe hectar.

 

Comisia Europeana are ambitii majore legate de actiunile vizand mediul: schimbarile climatice, resursele naturale, biodiversitatea, habitatele si peisajele sunt toate cuprinse in obiectivele propuse la nivelul intregii UE. Sprijinul pe venit pentru fermieri este deja conditionat de aplicarea unor practici favorabile mediului si climei, iar noua PAC le va impune fermierilor sa atinga un nivel mai ridicat de ambitie atat prin masuri obligatorii, cat si prin masuri bazate pe stimulente.

 

Astfel, platile directe vor fi conditionate de cerinte mai stricte privind mediul si clima. Fiecare stat membru va trebui sa puna la dispozitie scheme ecologice prin care sa ii sprijine pe fermieri sa faca mai mult decat impun cerintele obligatorii si care sa fie finantate cu o parte din alocarile lor nationale destinate platilor directe.

 

Un procent de cel putin 30 % din fiecare alocare nationala pentru dezvoltarea rurala va fi dedicata masurilor legate de mediu si clima, precizeaza Comisia Europeana.

 

Se preconizeaza ca 40% din bugetul general al PAC va contribui la actiuni climatice.

 

Pe langa posibilitatea de a transfera 15% intre piloni, statele membre vor dispune si de posibilitatea de a transfera inca 15% de la pilonul 1 la pilonul 2 pentru cheltuieli cu masurile legate de clima si mediu (fara cofinantare nationala).

 

De asemenea, obiectivul CE il reprezinta o mai buna utilizare a cunostintelor si inovarii: PAC modernizata va profita de avantajele oferite de toate tehnologiile de ultima ora si de cele mai recente inovatii, ajutandu-i astfel atat pe fermieri in munca lor, cat si administratiile publice, in special prin: rezervarea unui buget de 10 miliarde de euro din programul de cercetare al UE Orizont Europa pentru proiecte de cercetare si inovare in sectoarele alimentar, agricol, al dezvoltarii rurale si al bioeconomiei; incurajarea statelor membre sa utilizeze volume mari de date si tehnologii noi pentru controale si monitorizare, intensificarea digitalizarii vietii rurale, de exemplu prin extinderea accesului la banda larga in regiunile rurale, care va ameliora calitatea vietii in zonele respective si va contribui si mai mult la competitivitatea productiei agricole europene.

 



Poti fi interesat si de