Pesta porcina la Carniprod. 6 incineratoare, aduse la Tulcea

Pesta porcina la Carniprod. 6 incineratoare, aduse la Tulcea


Prefectura Tulcea a informat ca sunt pregatite 6 incineratoare mobile de mare capacitate pentru eventualitatea in care va fi necesara sacrificarea celor 45.000 de porci din ferma Carniprod unde a fost descoperit recent virusul pestei porcine africane.

Comitetul jude?ean pentru situatii de urgen?a al jude?ului Tulcea s-a intalnit in sedinta extraordinara, in cadrul careia s-a luat decizia declararii starii de alerta pentru a putea aplica planul de masuri privind controlul, combaterea si eradicarea pestei porcine africane, precum si pentru adoptarea zonelor de restrictii.

 

Acest plan se desfasoara pe doua paliere principale. In primul rand, ANSVSA, in colaborare cu Ministerul Apararii Nationale si Ministerului Afacerilor Interne, actioneaza pentru eventualitatea in care va fi necesara sacrificarea celor peste 45.000 de porci din ferma unde a fost descoperit recent virusul. Pentru aceasta operatiune au fost aduse sase incineratoare mobile de mare capacitate.

 

In al doilea rand, se desfasoara operatiuni de verificare a zonei Deltei Dunarii pentru descoperirea animalelor salbatice (porci mistreti) decedati din cauza virusului si pentru neutralizarea pericolului.

 

Autoritatile au analizat si solutiile pentru despagubirea agentului economic afectat urmand a se alege varianta optima atat pentru institutiile statului, cat si pentru societatea comerciala in cauza.

 

„Ce este foarte important, si doresc sa subliniez acest lucru, pesta porcina africana nu afecteaza oamenii! Nu exista nici cel mai mic risc de imbolnavire a oamenilor, dar acest virus are impact din punct de vedere economic, datorita difuzibilitatii foarte mari, respectiv usurintei de transmitere a virusului PPA, motiv pentru care s-a luat decizia sa fie instituite zone de carantina. Politia va efectua controale in trafic si alte verificari specifice pentru a nu permite transportul de carne, de porci vii, carne rosie neetichetata si preparate din carne neetichetate si marcate sanitar veterinar din zonele afectate catre alte regiuni, prin actiuni de control in punctele de iesire din judetul Tulcea. Aceste actiuni de control vor fi efectuate de echipe mixte constituite din lucratori ai structurilor MAI, DSVSA si Directiile Judetene Agricole. De asemenea toate mijloacele auto vor fi dezinfectate la trecerea prin cele 8 filtre stabilite prin CLCB Tulcea”, a declarat prefectul judetului Tulcea, Lucian Furdui.



Poti fi interesat si de