Pesta porcina africana se extinde in zona Moldovei

Pesta porcina africana se extinde in zona Moldovei


Prezenta virusului pestei porcine africane (PPA) a fost confirmata la sfarsitul saptamanii trecute la un cadavru de porc domestic din gospodaria unui proprietar din comuna Oituz, judetul Bacau, si la doua porcine dintr-o exploatatie non-profesionala din localitatea Pomarla, judetul Botosani, informeaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

In urma confirmarii diagnosticului, de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti (IDSA) - Laboratorul National de Referinta pentru Diagnostic si Sanatate Animala, serviciile veterinare au intervenit de urgenta.

 

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, in cazul de la Bacau, inca de la notificarea suspiciunii de boala, ca urmare a probelor analizate de LSVSA Bacau, serviciile veterinare au intervenit de urgenta. Gospodaria afectata a fost plasata sub supraveghere oficiala, au fost aplicate masuri de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor si mijloacelor de transport. De asemenea, s-a procedat la uciderea preventiva a unui porc prezent in exploatatie, ecarisarea cadavrului si dezinfectia exploatatiei.

 

In urma investigatiilor preliminare, a rezultat ca, in data de 04.02.2019, proprietarul a cumparat doua suine de la un cetatean necunoscut, dintr-un mijloc de transport auto inmatriculat in judetul Covasna. Porcinele erau identificate cu crotalii auriculare, dar neinsotite de documentele sanitare veterinare. Medicul veterinar din circumscriptia sanitara veterinara de asistenta nu a fost anuntat de aceasta tranzactie, fapt ce constituie o incalcare a legislatiei, precizeaza ANSVSA.

 

"Cazul se afla in continuare in cercetarea autoritatilor judetene competente. Investigatiile vor continua si in zilele urmatoare. Pentru a preveni raspandirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor din judetul Bacau s-a intrunit in sedinta extraordinara si a adoptat planul de masuri privind controlul, combaterea si eradicarea pestei porcine africane. In conformitate cu planul de masuri, s-au stabilit o zona de protectie pe o raza de 3 km si o zona de supraveghere pe o raza de 10 km in jurul focarului. DSVSA Bacau reia solicitarea facuta catre crescatorii de porcine, ca orice caz de moarte sau imbolnavire la animalele din gospodarie sa fie adus imediat la cunostinta autoritatilor sanitare veterinare. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie. DSVSA Bacau solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea masurilor de prevenire si combatere a bolii, avand in vedere gravitatea acesteia si consecintele economice deosebit de grave generate de aparitia ei", se arata intr-un comunicat al autoritatii.

 

Si in cazul de PPA de la Botosani, gospodaria afectata a fost plasata sub supraveghere oficiala, au fost aplicate masuri de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor si mijloacelor de transport. De asemenea, s-a procedat la dezinfectia exploatatiei si la ecarisarea cadavrelor.

 

Din investigatiile preliminare, animalele afectate au fost crescute in gospodaria respectiva situata la cantonul silvic Gheorteni, localitatea Pomarla. Porcinele erau identificate cu crotalii auriculare.

 

Pentru a preveni raspandirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor din judetul Botosani s-a intrunit in sedinta extraordinara si a adoptat planul de masuri privind controlul, combaterea si eradicarea pestei porcine africane.

 

Conform ANSVSA, ancheta epidemiologica este in desfasurare.

 

"In conformitate cu planul de masuri aprobat, s-au stabilit o zona de protectie pe o raza de 3 km si o zona de supraveghere pe o raza de 10 km in jurul focarului. DSVSA Botosani reia solicitarea facuta catre crescatorii de porcine, ca orice caz de moarte sau imbolnavire al animalelor din gospodarie trebuie adus imediat la cunostinta autoritatilor sanitare veterinare. Aruncarea cadavrele de porci este o fapta deosebit de grava, putand fi sanctionat inclusiv penal", se mai arata in comunicat.

 

Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza omul, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire, singurele specii afectate fiind porcii domestici si mistretii.



Poti fi interesat si de