Pesta porcina africana se mentine in judetul Bihor: 14 focare

Pesta porcina africana se mentine in judetul Bihor: 14 focare


Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bihor a informat, joi, ca mai sunt opt focare de pesta porcina africana (PPA) la porcii domestici si sase focare la mistreti.

"Urmare a activitatilor specifice de control si asanare a bolii, desfasurate de catre specialistii din cadrul DSVSA Bihor, la data prezentului comunicat in cadrul judetului Bihor mai sunt active, cate patru focare in doua localitati apartinand comunei Simian, respectiv Simian si Silindru. Ultimul focar a fost confirmat in data de 7 mai 2019 in Silindru," se arata in comunicat.

 

Referitor la evolutia PPA la porcii mistreti, numarul total de focare este de sase, in cele sase fonduri de vanatoare in care a fost diagnosticata boala: FV 9 Cubulcut, FV 12 Balc, FV 4 Simian, FV 49 Pestis, FV 48 Cuiesd si FV - Complex Wild Boar Club Balc, ultimul caz confirmat fiind la data de 30 mai in FV Cuiesd.

 

Conform procedurilor, DSVSA Bihor continua la nivelul intregului judet aplicarea de masuri sanitare veterinare de control si supraveghere a efectivelor de suine domestice si salbatice, in scopul prevenirii aparitiei de noi cazuri de imbolnavire, respectiv a depistarii precoce a eventualelor suspiciuni de PPA.

 

Directorul DSVSA Bihor, dr. Remus Motoc, reaminteste ca toate animalele afectate sau suspecte, precum si cele care au venit in contact cu acestea, trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie.Poti fi interesat si de