Pesta porcina africana s-a extins si la Botosani

Pesta porcina africana s-a extins si la Botosani


Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost confirmat la un porc mistreț, gasit mort pe raza fondului de vanatoare 40 Suharau, in padurea Alba, din judetul Botosani, intr-o zona situata la aproximativ 3 km de limita de frontiera cu Ucraina.

Imediat, carcasa a fost distrusa prin incinerare, iar serviciile veterinare au intervenit pentru acțiuni de dezinfecție și protecție a zonei afectate.

 

Totodata, oficialii DSVSA au impus interdictii de comercializare a porcilor din localitatile respective, insa, in acelasi timp, au cerut populatiei sa anunte medicul veterinar in cazul oricarui semn de imbolnavire a porcilor.

 

„Dorim sa inteleaga fiecare crescator ca sunt cateva conditii, masuri foarte simple, dar obligatorii, in sensul ca pentru perioada imediat urmatoare, de zece zile, pana la clarificarea situatiei epidemiologice, pana la incheierea anchetei epidemiologice, orice miscare a animalelor din aceste localitati, si ma refer la acea zona de protectie, este interzisa. Trebuie sa inteleaga crescatorii ca este o perioada scurta in care animalele practic nu pot parasi exploatatia. Sunt si alte masuri, cum ar fi interdictia de a sacrifica animalul fara a fi anuntat medicul veterinar, care in prealabil, dupa o inspectie clinica si nu numai poate stabili daca acel animal poate sau nu sa fie sacrificat fie si pentru consum propriu. Ideal ar fi ca pentru perioada urmatoare sa fie amanate aceste sacrificari”, a afirmat directorul adjunct al Directiei Sanitar- Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Ovidiu Airimitoaie.

 

Acesta sustine ca in comuna Hudesti exista un efectiv de aproximativ 500 de porci, iar in satul Alba aproximativ 100.

 

Planul de masuri privind controlul, combaterea si eradicarea pestei porcine africane prevede si vanarea integrala a mistretilor din zona afectata prin metode de vanatoare care nu disloca efectivul, respectiv prin panda si dibuire, reducerea efectivului de mistreti in zonele cinegetice invecinate, neafectate de PPA, prin realizarea cotei de vanatoare si a cotei suplimentare de interventie in functie de nivelul optim aprobat prin acte normative. Autoritatile sanitar- veterinare din Botosani estimeaza ca pe fondul de vanatoare pe care a fost gasit mistretul mort sunt aproximativ 100- 120 de porci mistreti.

 

Au fost stabilite o serie de masuri, cum ar fi: vanarea integrala a mistretilor din zona afectata prin metode de vanatoare care nu disloca efectivul, respectiv prin panda si dibuire, reducerea efectivului de mistreti in zonele cinegetice invecinate, neafectate de PPA, prin realizarea cotei de vanatoare și a cotei suplimentare de interventie in functie de nivelul optim aprobat prin acte normative.Poti fi interesat si de