Pesta porcina africana continua sa faca ravagii in randul mistretilor si porcilor domestici

Pesta porcina africana continua sa faca ravagii in randul mistretilor si porcilor domestici


Numarul porcilor mistreti cu pesta porcina africana (PPA) gasiti morti pe teritoriul judetului Botosani a crescut semnificativ, dupa ce cadavrele a 13 animale au fost identificate pe raza comunei Hanesti, a anuntat directorul executiv adjunct al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Ovidiu Airimitoaie.

„Am primit si rezultatele de laborator. Din 13 porci mistreti gasiti morti, 12 erau erau purtatori ai virusului PPA?, a afirmat Airimitoaie.

 

De asemenea, pe fondul de vanatoare de pe raza comunei Hanesti au fost impuscati trei mistreti, iar in urma analizelor efectuate in laboratoarele de specialitate s-a constatat ca si acestia au PPA.

 

In judetul Olt, Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) a anuntat ca in urma examenelor de laborator efectuate la Slatina a fost notificata suspiciunea de pesta porcina africana (PPA) la porci din doua gospodarii din comuna Cilieni.

 

Potrivit unui comunicat al DSVSA Olt, suspiciunea de pesta porcina africana a fost notificata pentru probe de la un animal mort pe 7 iulie si de la unul viu din doua gospodarii din Cilieni, achizitionati din aceeasi sursa, iar pentru confirmarea diagnosticului au fost trimise probe la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti.

 

Porcii din cele doua focare erau identificati si inregistrati in baza de date, informeaza DSVSA Olt.

 

Autoritatile sanitar veterinare au instituit masurile aplicabile in cazul unui focar de PPA efectuand ecarisarea suinelor de la care proveneau probele cu rezultate pozitive in privinta prezentei virusului PPA precum si dezinfectia in gospodarii.

 

Un program de masuri privind suspiciunea de PPA de la Cilieni a fost aprobat de catre Centrul Local de Combatere a Bolilor intrunit la Prefectura Olt.

 

DSVSA solicita sprijinul si intelegerea populatiei pentru respectarea masurilor intreprinse de autoritati si subliniaza ca orice caz de moarte sau imbolnavire al animalelor din gospodarie trebuie anuntat imediat.

 

Animalele suspecte de PPA trebuie sacrificate si neutralizate iar proprietarii acestora vor fi despagubiti.

 

La Cilieni a mai fost si anul trecut focar de pesta porcina africana, dar a fost declarat inchis in prima parte a acestui an.

 

In judetul Dolj, autoritatile au inceput sacrificarea tuturor porcilor din comuna Teasc si din cele trei sate ale comunei Gighera (Zaval, Gighera, Nedeia), localitati in care au fost identificate mai multe focare de pesta porcina.

 

Prefectul judetului Dolj, Narcis Purcarescu, a declarat ca sacrificarea porcilor se face in baza unei hotarari a Comitetul judetean pentru situatii de urgenta.

 

„Am inceput sacrificarea tuturor porcilor din Teasc, iar de maine, tot prin aceeasi hotarare a Comitetul judetean pentru situatii de urgenta, incepem in satul Nedeia, comuna Gighera, pentru ca boala a avut o evolutie extraordinara: in trei saptamani am identificat noi focare de pesta porcina in Bechet, Ostroveni, Zaval, Gighera, Nedeia, Macesu de Jos, Macesu de Sus, Carna. Nu mai vorbim de Teasc care a fost prima localitate unde am identificat focare de pesta porcina, iar boala a evoluat extraordinar de rapid?, a declarat Purcarescu.

 

Potrivit sursei citate, la ultima inventariere, la Teasc mai erau pana in 300 de porci, iar in satele Zaval, Gighera, Nedeia, circa 1.000 de animale. In ceea ce priveste situatia din comuna Ostroveni, prefectul judetului Dolj a afirmat ca aici a fost identificat un singur focar, iar dupa lichidarea acestuia nu a mai aparut niciun caz nou, insa au fost identificare noi focare de pesta in comunele Macesu de Jos, Macesu de Sus si Carna.



Poti fi interesat si de