Pesta porcina africana, la Carniprod. Producatorul ar putea pierde tot!

Pesta porcina africana, la Carniprod. Producatorul ar putea pierde tot!


Primele teste privind un posibil focar de pesta porcina africana la ferma Carniprod din Tulcea au iesit pozitive. Un numar de 600 de porci urmeaza sa fie eutanasiati.

Cadavrul unui porc a fost descoperit zilele trecute de veterinari intr-una dintre halele Carniprod. Imediat au fost prelevate probe si trimise la un laborator de specialitate, iar in urma analizelor s-a confirmat faptul ca animalul fusese infestat cu virusul pestei porcine africane.

 

„Deocamdata, s-a descoperit un cadavru intr-una din hale si nu avem semnale din alta hala. Din cauza asta, va fi infestata toata ferma, dar nu intr-o zi, doua, ci in 14 zile. Ne asteptam sa se descopere si alte cadavre, pentru ca PPA este un virus netratabil, de care nu poti scapa. Noi am avut intotdeauna biosecuritate, si la ce ma ajuta toate acestea, daca zona este infestata?”, ne-a declarat Nicolae Ciuleac, directorul general al Carniprod.

 

Producatorul si procesatorul de carne s-ar putea confrunta cu cel mai negru cosmar: intreaga afacere s-ar putea prabusi in cazul in care virusul se propaga si la celelalte hale. Toti cei 45.000 de porci pe care ii detine Carniprod ar putea fi sacrificati.

 

„In urma cu doua saptamani, s-a descoperit un focar in judet, a mai urmat altul si se tot apropia virusul de ferma noastra. Exista risc de infestare pentru toate cele 45.000 de capete de porci din complexul Carniprod”, a explicat Nicolae Ciuleac.

 

Alimentarea magazinelor cu produse procesate si cu carne a fost deja oprita.

„Livrarea produselor din carne a fost blocata. S-a dat dispozitie de la DSVSA sa se opreasca orice iesire din societate. Vom vedea ce se intampla, ne reorganizam si mergem mai departe”, a mai spus patronul Carniprod.

 

Carniprod a incheiat anul 2017 cu o cifra de afaceri de aproximativ 19 milioane de euro.

 

Primele focare de PPA au aparut in judetul Tulcea la inceputul lunii iunie.Poti fi interesat si de