Pesta porcina: Guvernul acorda despagubiri si stimulente

Pesta porcina: Guvernul acorda despagubiri si stimulente


Printr-o Hotarare adoptata joi de Guvern a fost reglementata metodologia unor despagubiri ce se cuvin proprietarilor de animale taiate, ucise sau altfel afectate in vederea lichidarii rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, anunta Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara - ANSVSA.

„Decizia a fost luata ca urmare a evolutiei agresive a pestei porcine africane in tara noastra, care poate cauza pagube economice insemnate crescatorilor de porcine, atat persoane fizice, cat si persoane juridice”, mentioneaza ANSVSA.

 

Dintre modificarile cuprinse in actul normativ, ANSVSA mentioneaza:

- in conditiile in care exista cazuri de porcine neidentificate, este necesar ca, in cadrul masurilor aplicate pentru lichidarea rapida a focarelor de pesta porcina africana, aceste animale sa fie identificate si inregistrate, potrivit legii, inainte de evaluare si ucidere sau ucidere preventiva, pentru asigurarea trasabilitatii si pentru acordarea despagubirilor;

- definirea uciderii preventive ca metoda exceptionala, aplicabila in cazul lichidarii rapide a focarelor de pesta porcina africana;

- exceptarea de la termenul de notificare de maxim 48 de ore pentru proprietarii de animale suspecte sau bolnave de pesta porcina africana, ucise sau ucise preventiv;

- stabilirea documentelor care trebuie depuse de proprietarii de animale suspecte sau bolnave de pesta porcina africana, ucise sau ucise preventiv, in vederea acordarii de despagubiri.

 

Potrivit normativului, institutiile publice responsabile cu implementarea masurilor cuprinse in acest act normativ sunt: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Agentia Nationala pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

 

Fondurile necesare se asigura din bugetul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in limita prevederilor bugetare aprobate acestei institutii, precum si din fondurile aprobate cu aceasta destinatie, prin deciziile Comisiei Europene.

 

Tot pentru a preintampina extinderea virusului pestei porcine africane, au fost instituite masuri de control si la animalele salbatice, respectiv porcii mistreti din zonele in care exista focare de pesta porcina africana. In acest sens, a fost adoptata joi, in sedinta Guvernului, o Hotarare pentru completarea anexei la Hotararea Guvernului nr. 830/2016 pentru aprobarea Programului national de supraveghere, prevenire si control al pestei porcine africane, precum si pentru completarea unor acte normative si pentru modificarea anexei nr. 3 la Hotararea Guvernului nr.1156/2013 pentru aprobarea actiunilor sanitar-veterinare cuprinse in Programul actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor si ecvideelor, a actiunilor prevazute in Programul de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor, precum si a tarifelor aferente acestora.

 

„Vanatorii, gestionarii fondului cinegetic si persoanele implicate in managementul silvic sau al faunei primesc un stimulent financiar in valoare de 225 de lei pe animal pentru porcii mistreti gasiti morti, bolnavi sau pentru cei impuscati, in vederea stabilirii diagnosticului. Pentru fiecare porc mistret mascul vanat in zona de mare risc, de la care se prezinta probe la laboratoare santitar veterinare si pentru siguranta alimentelor, vanatorii primesc un stimulent de 65 de lei, in timp ce pentru fiecare femela vanata in conditiile pe care vi l-am expus, vanatorii primesc stimulent in valoare de 400 de lei.

 

Toate aceste sume sunt acordate conform deciziilor grant ale Comisiei Europene”, mentioneaza ANSVSA.

 

Banii se acorda din bugetul ANSVSA si sunt „sume care se ramburseaza in proportie de 75% de Comisia Europeana”, precizeaza Autoritatea.



Poti fi interesat si de