Pesta micilor rumegatoare ameninta Romania

Pesta micilor rumegatoare ameninta Romania


O noua boala, tot de origine africana ca pesta porcina si la fel de grava, ameninta efectivele de oi si capre din Romania. Este vorba despre pesta micilor rumegatoare si a fost depistata la ferme din Bulgaria, in regiunile Iambol si Burgas, aflate in apropierea granitei cu Turcia.

Pesta micilor rumegatoare este o boala virala grava, care nu afecteaza omul, dar afecteaza ovinele si caprinele. Mortalitatea in cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%.

 

Transmiterea infectiei se face direct de la animalul bolnav la cel receptiv si mai putin probabil indirect, avand in vedere rezistenta scazuta a virusului in mediul exterior. Virusul patrunde in organism la nivelul mucoasei nasofaringiene.

 

Evolutia bolii este supraacuta sau acuta, caracterizata clinic prin febra, tulburari digestive si respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni si ulcere la nivelul mucoasei digestive si a cailor respiratorii.

 

In tarile in care boala se inregistreaza frecvent, animalele bolnave se izoleaza si, eventual, se supun tratamentului cu antibiotice pentru prevenirea infectiilor bacteriene secundare, sau se sacrifica. Se aplica dezinfectia si vaccinarea animalelor sanatoase.

 

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ce actiuni de prevenire a introducerii virusului acestei boli in Romania a intreprins. Este vorba, cu precadere, de actiuni de informare a medicilor veterinari si a asociatiilor de proprietari de astfel de animale. Pe de alta parte, se impune si intarirea controalelor in punctele de trecere la frontiera in ceea ce priveste transporturile de rumegatoare din Bulgaria si Turcia, mai ales ca ultimele animale la care s-a confirmat boala nu prezentau semne clinice, confirmarea facandu-se in baza investigatiilor de laborator.

 

Astfel, autoritatile romane anunta ca ESTE INTERZISA EXPEDIEREA / ACHIZITIONAREA din BULGARIA din comunele enumerate mai jos, de rumegatoare mici si material seminal, ovule si embrioni de la rumegatoare mici si introducerea acestora pe teritoriul Romaniei:

- Comunele Bolyarovo si Elhovo din regiunea YAMBOL.

- Comunele Sredets, Sozopol, Primorsko, Malko Tarnovo si Tsarevo din regiunea BURGAS.

 

ANSVSA solicita operatorilor economici din Romania implicati in activitatea de comert cu rumegatoare sa acorde maxima atentie instructiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA judetene, pentru a isi proteja efectivele de rumegatoare mici de aceasta boala.  Orice suspiciune de boala trebuie notificata in cel mai scurt timp DSVSA judetene.Poti fi interesat si de