Pescuitul scrumbiei starneste nemultumiri printre pescari

Pescuitul scrumbiei starneste nemultumiri printre pescari


Pescuitul scrumbiei a iscat nemultumiri in randul asociatiilor de pescari din Delta Dunarii, iar Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) incearca sa medieze discutiile dintre acestea.

Potrivit unor informari ale ARBDD, pescarii din comuna Sfantu Gheorghe au solicitat ca autoritatea de mediu sa le acorde exclusivitate in capturarea scrumbiilor in zona cuprinsa intre kilometrii zero si 29 ai Dunarii pe bratul Sfantu Gheorghe.

 

„In zona de mare, este activitate febrila acum cu scrumbia. Se aduna in Periteasca, Sfantu Gheorghe si acolo vin pescari din Razelm, Jurilovca si sar pe ea la mare”, a declarat guvernatorul Rezervatiei, Malin Musetescu.

 

In urma intalnirilor avute in ultimele doua zile cu asociatiile de pescari, ARBDD a decis ca acestea si societatile comerciale din domeniu sa notifice in scris numarul de ambarcatiuni care vor fi utilizate in activitatea de pescuit la scrumbie.

 

De asemenea, uneltele folosite in activitatea de pescuit la scrumbie vor respecta prevederile Ordinului nr. 449/2008, iar perioada de pescuit sezonier la scrumbie se va incheia la data de 15 iunie 2018, cand va fi eliberat tronsonul brat Sfantu Gheorghe km 0-44 pentru a permite asociatiilor din Sfantu Gheorghe sa pescuiasca la celelalte specii.

 

Potrivit ordinului privind prohibitia pescuitului din acest an, capturarea scrumbiei va fi interzisa incepand din data de 7 aprilie, pe o durata de 10 pana la 15 zile, in functie de sectoarele de Dunare.

 

„Se admite pescuitul in scop familial al scrumbiei folosind maximum doua setci in perioada 28 martie - 6 aprilie inclusiv, in zonele aprobate prin Hotararea de Guvern nr. 763/2015 pentru aprobarea Planului de Management si a Regulamentului Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii”, se mentioneaza in ordinul de prohibitie din acest an.

 

Anul trecut, pescarii din Delta Dunarii au avut dreptul sa captureze 604.078 kilograme de scrumbie, dar au raportat capturi totale de 459.185 kilograme, de aproape doua ori mai mari decat cele inregistrate in anul precedent. Captura de anul trecut de scrumbie din Delta reprezinta insa doar 18,3% din cea din anul 1974, atunci cand s-a inregistrat cea mai mare captura de scrumbie din 1960 pana in prezent. 



Poti fi interesat si de