PRO AGRO: Cercetarea agricola este partenerul afacerilor durabile

PRO AGRO: Cercetarea agricola este partenerul afacerilor durabile


Cercetarea in domeniul agricol a fost tema centrala a discutiilor la ultimul Consiliu Director al Federatiei Nationale PRO AGRO din acest an, care s-a desfasurat la Brasov.

Alaturi de Echipa proiectului ENHANCE (Building an Excellency Network for Heightening Agricultural Economic Research and Education in Romania) finantat de Comisia Europeana in cadrul Programului – cadru HORIZON 2020 si coordonat de catre Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, au fost dezbatute proiectele in curs si proiecte viitoare in relatia cu mediul academic de profil din Romania.

 

Obiectivul proiectului ENHANCE il reprezinta  dezvoltarea potentialul stiintific in domeniul agroeconomiei, in special in ceea ce priveste metodele cantitative, cum ar fi modelarea, simularea, econometria, precum si a metodelor mixte de cercetare, cum ar fi economia institutionala.

 

„Formarea specialistilor agroeconomisti privind utilizarea unor metodologii solide de analiza a problemelor sectoriale a fost considerata de Federatia Nationala PRO AGRO ca o investitie pe termen lung in scopul promovarii cu fermitate  a dezvoltarii agriculturii si a mediului rural in Romania. De altfel, nu este prima intalnire de acest fel, reprezentantii asociatiilor profesionale membre ale Federatiei Nationale PRO AGRO au fost alaturi de membrii echipei ENHANCE inca de la initierea acestui proiect. S-au identificat o serie de subiecte care mai apoi au facut subiectul unor stagii de cercetare pentru tinerii doctoranzi si cercetatori ai Facultatii de Management, Inginerie Economica in Agricultura si Dezvoltare Rurala, la prestigioase centre de cercetare din Austria, Germania si Elvetia. Noile cunostinte si experienta dobandite de catre tinerii cercetatori vor permite abordarea  problemelor sectoriale cu care se confrunta agricultorii, in cadrul unor proiecte comune viitoare. In egala masura, utilizarea unor date stiintifice relevante reprezinta un fundament puternic in cadrul proceselor de negociere si decizie, atat la nivel national cat si European, consolidand vocea fermierilor”, se arata intr-un comunicat transmis de PRO AGRO.

 

In cadrul Consiliului Director a mai fost dezbatut proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 17/2014 privind masurile de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole. De asemenea, membrii PRO AGRO au discutat despre pozitia Federatiei privind noua Politica Agricola Comuna referitor la platile acordate fermierilor din bani europeni, a subventiilor agricole si a finantarilor pe proiecte de investitii. In incheiere, au fost prezentate obiectivele pe care Federatia Nationala PRO AGRO le va avea in anul 2019.Poti fi interesat si de