PAC si masurile guvernamentale, dezbatute cu fermierii la Conferinta PRIA

PAC si masurile guvernamentale, dezbatute cu fermierii la Conferinta PRIA


Cercetarea si masurile inovative sunt doua elemente importante care fac parte din planul de masuri adoptat de Guvern pentru domeniul agriculturii, in conditiile in care fermierii sunt mereu supusi unor provocari diverse, considera reprezentantii ministerului de resort.

Subsecretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Floricel Dima, a precizat joi, la Conferinta PRIA Agriculture organizata la Cluj, ca anul acesta au fost adoptate mai multe masuri care vizeaza atat dezvoltarea sistemului de irigatii sau a unor programe dedicate diferitelor sectoare din agricultura, dar si acordarea la timp a subventiilor, pentru ca fermierii sa nu aiba nevoie sa apeleze la banci.

 

"Venim in intampinarea fermierilor, a nevoilor lor astfel incat programele pe care noi le realizam sa le permita dezvoltarea si obtinerea unor productii, calitative si cantitative care sa le permita obtinerea unui profit, in acest domeniu care nu este simplu. Dupa cum vedem, schimbarile climatice au inceput sa aiba un impact major asupra acestei activitati, fenomene din ce in ce mai complexe care care pana la aceasta data nu au fost in Romania, astfel incat trebuie sa inovam, sa gasim solutii si metode care sa ne permita sa ne dezvoltam", a spus Floricel Dima.

 

In ceea ce priveste masurile care tin de domeniul tehnologiei sau al cercetarii, reprezentantul Ministerului Agriculturii a precizat ca anul acesta s-a avut in vedere atat dezvoltarea sistemului anti-grindina, cat si cel a unitatilor de cercetare.

 

"Pana la aceasta data am mai infiintat inca 26 de puncte de lansare, deci avem acoperite la nivel national 800.000 de hectare in acest sistem. S-au tras anul acesta 232 de rachete pentru combaterea grindinei. (...) De asemenea, si cercetarea agricola, in zona careia de anul trecut pana acum am reusit sa reorganizam 38 de unitati de cercetare, fata de 3 in perioada 2009-2016. Mai avem 14 pe care pana la sfarsitul lunii speram sa le rezolvam, astfel incat sa relansam si activitatea de cercetare agricola in Romania", a mai spus Floricel Dima.

 

Prezent la conferinta, fostul ministru al Agriculturii, iar in prezent presedinte al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, Valeriu Tabara, a spus ca agricultura romaneasca inca se confrunta cu probleme generate de o valorificare nesigura a productiei.

 

"Chiar daca ni se pare ca stapanim intr-o oarecare masura piata interna, fermierii nu au acces la o piata care sa le rasplateasca munca. Si sa nu uitam ca la nivel de valoare totala a productiei a Romaniei ne situam la o treime din ceea ce am putea realiza ca potential maxim. Noi nu ne controlam piata, totul se duce prin intermediari. Si aici sunt marile pierderi. De aici rezulta si faptul ca nu sunt surse suficiente de venit", a spus Tabara.

 

Acesta considera ca in afara de aceasta, accesibilitatea inca scazuta la creditele financiare si, de asemenea, multele dezavantaje si extrem de multele garantii care se cer ingreuneaza activitatea fermierilor.

 

"As spune ca si in ceea ce priveste fondurile europene exista o anumita birocratie si de cele mai multe ori ghidurile care nu reflecta realitatea si creeaza foarte multe probleme in indeplinirea conditiilor pentru a fi acceptate proiectele pe care le fac", a spus presedintele ASAS.

 

Potrivit acestuia, o mai buna negociere a Politicii Agricole Comune si adoptarea unor masuri care sa permita accesibilitatea la finantari atat a fermierilor mari, cat si a celor mici ar fi de dorit.

 

Conferinta PRIA Agriculture si PRIA Gala Fermierilor Romani din Transilvania au loc joi, la Cluj-Napoca, evenimentul reprezentand o platforma de dezbatere intre fermieri, autoritati si companiile care isi desfasoara activitatea in acest sector. Masurile adoptate de Guvern si Politica Agricola Comuna au fost principalele teme de dezbatere ale conferintei.

 

"Aproape 20 de miliarde de euro urmeaza sa fie investite in agricultura romaneasca, precum si in zonele rurale, pana in 2020, prin intermediul Politicii Agricole Comune (PAC) si este important sa discutam despre sumele care ne vor fi alocate dupa 2020. Legea terenurilor agricole este de asemenea unul dintre punctele importante care vor fi in dezbatere, precum si absorbtia fondurilor europene", amintesc organizatorii, potrivit unui comunicat.



Poti fi interesat si de