Organizatorii Agraria doresc revigorarea sectorului ovinelor

Organizatorii Agraria doresc revigorarea sectorului ovinelor


Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a participat vineri, in timpul vizitei pe care a facut-o la Targul International de Agricultura Agraria, la o demonstratie de tuns oi.

Potrivit reprezentantului Agraria, Corina Mares, organizatorii targului doresc ca la editiile viitoare sa acorde mai multa atentie acestui animal, deoarece se considera ca sectorul ovinelor a cazut intr-un con de umbra in ultima vreme.

 

"Ca o noutate, astazi se va face o demonstratie de tuns al oilor. Ne dorim ca incepand din acest an sa face pe parte de ovine din ce in ce mai multe evenimente deoarece se considera ca sectorul a fost un pic lasat deoparte, sa incepem sa-l revigoram un pic", a declarat Corina Mares.

 

Demonstratia a fost facuta atat cu masini de tuns, cat si cu foarfeca. Vizitand standurile cu oi, ministrul a hranit cateva animale cu porumb si le-a verificat lana.

 

La un alt stand, ministrul a fost intampinat de un grup de fermieri imbracati in costume populare, care preparasera "oaie la groapa". Procedura presupune ca animalul sa fie invelit in lut si tinut peste 12 ore in jar.

 

Petre Daea a petrecut vineri mai mult de patru ore in cadrul targului, unde a vizitat mai multe standuri, fie ale unor producatori locali, fie ale diferitelor echipe de cercetatori de la universitatile din Cluj. La unul dintre standuri o echipa a USAMV prezinta o platforma de comunicare cu fermierii, prin intermediul careia specialistii universitatii le ofera acestora sfaturi stiintifice pentru problemele lor.

 

Un alt participant la targ i-a prezentat ministrului utilaje folosite pentru irigatia culturilor. Referindu-se la acest subiect al irigatiilor, ministrul Agriculturii a declarat ca s-au facut multe distrugeri in Romania dupa Revolutie.

 

"Ati vazut zilele trecute si inclusiv pe aici o sa fie timpul cand veti fi la fata locului sa vedeti cum sistemele de irigatii se pun unul cate unul in functiune in asa fel incat se reface ceea ce am distrus. Am distrus mult in Romania, mult prea mult. Am distrus in Romania parca n-ar fi fost ale noastre. Am distrus sistemele de irigatii, am distrus grajduri, constructii, am distrus, am distrus. Este momentul, si acest Guvern si-a propus sa construiasca, fiind, din punctul meu de vedere, si vad in consistenta programului de guvernare la care iau si eu parte, un guvern al constructiei", a spus Petre Daea.

 

Ministrul a urmarit si un concurs de baltate romanesti la finalul caruia a primit din partea organizatorilor un tablou cu o vaca din aceasta rasa. Petre Daea a spus ca va duce tabloul cu el la minister si il va pastra acolo.

 

Cea de-a 24-a editie a Targului International de Agricultura Agraria, la care au participat peste 300 de expozanti din 16 tari, a avut loc in parcul Tetarom III din comuna clujeana Jucu.Poti fi interesat si de