OIE: Urmarirea carnii provenite de la porci infectati cu PPA este esentiala

OIE: Urmarirea carnii provenite de la porci infectati cu PPA este esentiala


Urmarirea carnii si a produselor din carne provenite de la porci infectati cu pesta porcina africana este esentiala pentru combaterea raspandirii acestei boli extrem de contagioase, care poate supravietui in alimentele procesate, a declarat luni directorul adjunct al Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor (OIE), transmite Reuters.

Pesta porcina africana s-a raspandit raid in Europa de Est si China, cel mai mare producator de carne de porc din lume, unde apar cazuri noi in fiecare zi, in regiuni indepartate una de cealalta.

 

”Scenariul din China este foarte dificil, din cauza gradului actual de raspandire si a gradului de contaminare semnificativ al diferitelor produse din carne”, a spus Matthew Stone, director general adjunct al OIE, organizatie care are sediul in Paris.

 

Un numar considerabil de porci ar fi putut sa fie crescuti atunci cand fermele nu stiau de acest virus. Porcii au fost trimisi la sacrificare, iar virusul a ajuns in lantul de aprovizionare, creand un risc pentru o expunere mai mare.

 

Porcii pot fi infectati cu pesta porcina africana prin contact direct cu porci infectati sau prin ingestia de gunoi care contine carne si produse din carne de la porci infectati.

 

Stone a cerut guvernelor sa asigure un control mai strict la vama si inspectii pentru gestionarea raspandirii virusului.

 

Raspandirea rapida a pestei porcine africane in China a dus la cresterea preturilor carnii de porc in  tara, a marit probabilitatea cresterii importurilor si exercita presiuni de majorare a preturilor soiei, un ingredient esential al furajelor pentru porci.

 

Pesta porcina africana, care nu afecteaza oamenii, este caracterizata de febra mare, pierderea apetitului, hemoragii si moartea porcilor, intr-un interval de 2-10 zile. Rata de mortalitate poate fi de pana la 100%. Nu exista vaccin sau tratament pentru aceasta boala.

 

Problema transporturilor va fi esentiala pentru Uniunea Europeana, care incearca sa tina sub control epidemia care a afectat deja mai multe tari din Europa Centrala si de Est.

 

Intre cele mai afectate tari sunt Romania, Polonia, Ungaria si mai recent Bulgaria, alarmand guvernele si crescatorii de porci, din cauza ritmului rapid de raspandire.

 

In Romania, autoritatile au afirmat ca alimentele transportate de oameni reprezinta, cel mai probabil, sursa contaminarii din tara, a spus Stone, care a subliniat riscul migratiei populatiilor in extinderea bolii.

 

Pesta porcina africana a dus la sacrificarea a circa 250.000 de animale in Romania.

 

”Criza umanitara a migratiei creeaza noi riscuri pentru Europa, de care oamenii sunt foarte constienti, dar la fel sunt si muncitorii migranti care intra legal in aceste tari, care pastreaza legaturi stranse cu tarile de origine, ceea ce implica vizite si revenirea cu alimente asupra lor”, a explicat Stone.

 

Acesta a aratat ca este un scenariu tipic pentru multe tari si foarte dificil de controlat, pentru ca este foarte dificil sa faci verificari corecte la frontiere pentru toate masinile, camioanele si oamenii care trec granitele.

 

Multi lucratori din Romania si Bulgaria trec granitele pentru a lucra in alte state ale UE, atrasi de salariile mai mari.

 

Saptamana trecuta, agentia pentru alimente a Natiunilor Unite a avertizat ca pesta porcina africana se va raspandi mai mult ca sigur din China in alte state asiatice, in special prin intermediul produselor din carne de porc infectata.Poti fi interesat si de