Numarul produselor traditionale atestate, de 10 ori mai mic decat in 2015

Numarul produselor traditionale atestate, de 10 ori mai mic decat in 2015


Numarul produselor traditionale din judetul Satu Mare, atestate conform ultimelor modificari legislative este de aproape 10 ori mai mic decat al celor existente pe vechea legislatie.

Cinci producatori din Satu Mare au reusit sa ateste 27 de astfel de produse, a declarat marti reprezentantul Directiei Agricole Satu Mare, Petrisor Lucian.

 

Potrivit acestuia, dupa intrarea in vigoare a Ordinului 724 din 2015 privind atestarea produselor traditionale si a normelor metodologice, au fost certificate 27 de produse traditionale de catre cinci producatori, printre acestea fiind: slanina afumata de casa, kaiser afumat de casa, carnati de casa, gusa afumata de casa, gusa fiarta, toba, caltabos, lebar, ciolan afumat de casa, paine alba de casa, paine neagra de casa, pogacele de malai, branzoici, cozonac osenesc, rachiu, tuica, palinca, cas de oaie, cas de capra, telemea, branza de oaie, palinca traditionala oseneasca, palinca de prune, palinca de mere, palinca de cirese.

 

Lucian Petrisor a precizat ca atestarea produselor se obtine destul de greu, dar exista o garantie ca acestea chiar sunt traditionale.

 

"Sunt grele si acum conditiile. Eu zic ca, intr-un fel, e mai bine asa, ca, daca totusi cel care vrea sa faca ceva, sa faca cat de cat. Daca e bun produsul, probabil ca se vede", a precizat acesta.

 

Documentatiile se trimit la Ministerul Agriculturi, unde sunt verificate, dupa care echipele de la Directia Agricola fac verificari in teren pentru a vedea fluxul de producere.

 

Conform noilor reglementari, produsele traditionale trebuie preparate dupa metode vechi, in limita a 150 kg de produs pe zi.

 

Inainte de ultima reglementare legislativa in domeniu, in judet erau 250 de produse traditionale atestate. Cele mai multe produse erau bauturi alcoolice, 125, urmate de produse din carne - 47, preparate din lapte - 46, paine-patiserie-morarit - 27 si produse din legume - 5.


Poti fi interesat si de