Noi standarde privind bunastarea animalelor, pe agenda OIE

Noi standarde privind bunastarea animalelor, pe agenda OIE


Cea de-a 86-a sesiune generala a Adunarii Mondiale a delegatilor nationali ai OIE va avea loc in perioada 20-25 mai 2018, la Paris, reunind reprezentanti ai 181 de membri OIE si observatori din organizatii internationale care au semnat un acord oficial cu OIE, precum si alte organizatii internationale si regionale si invitati.

O delegatie a Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), condusa de presedintele institutiei, dr. Geronimo Branescu, va reprezenta Romania la lucrarile celei de-a 86 – a Sesiuni Generale a Adunarii Mondiale a delegatilor nationali ai Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor (OIE).

 

Adunarea Mondiala a delegatilor OIE va examina, in vederea adoptarii, o serie de noi standarde interguvernamentale care sa includa metodele de control al bolilor la animale, inclusiv cele pentru controlul bolilor transmisibile la om, siguranta comertului international cu animale si produse de origine animala, precum si bunastarea animalelor. Se va prezenta, de asemenea, progresul punerii in aplicare a celui de-al saselea plan strategic (2016-2020).

 

In timpul sesiunii generale, va fi prezentat un important document tehnic: „Punerea in aplicare a standardelor OIE de catre tarile membre OIE - situatia actuala si nevoile specifice de consolidare a capacitatilor”.

 

Pe agenda evenimentului sunt inscrise teme privind situatia actuala a evolutiei, la nivel global, ale unor boli ale animalelor, rolul important al aplicarii si respectarii standardelor OIE pentru prevenirea raspandirii bolilor animalelor etc., subiecte care vor fi dezbatute atat in plenul Sesiunii, cat si in cadrul comisiilor de specialitate.

 

In anul 1924, Romania impreuna cu alte 27 de state au pus bazele Organizaţiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor (OIE). In prezent, organizaţia numara 181 de ţari membre, fiind un partener permanent al ANSVSA, care certifica eficienţa serviciilor veterinare dinRomania şi contribuie implicit la dezvoltarea comerţului romanesc cu animale vii şi produse de origine animala.Poti fi interesat si de