Noi cazuri de pesta porcina africana la mistreti

Noi cazuri de pesta porcina africana la mistreti


Prezenta virusului pestei porcine africane a fost confirmata la doi porci mistreti, gasiti morti pe fondurile de vanatoare 27 Berca si 41 Beceni, a anuntat Biroul de presa al Prefecturii Buzau.

Potrivit purtatorului de cuvant al Prefecturii Buzau, Gabriel Cozma, serviciile veterinare au intervenit si au instituit imediat masurile aplicabile in cazul diagnosticarii cazurilor de PPA la cei doi porci mistreti.

 

"A fost delimitata, in fiecare caz in parte, zona de 13 kilometri, avand in epicentru punctele in care au fost gasiti morti porcii mistreti, compuse, fiecare in parte, din zona infectata de 8 kilometri in jurul epicentrului si din zona tampon de 5 kilometri in jurul zonei infectate", a mai declarat sursa citata.

 

Purtatorul de cuvant a adaugat ca, in judetul Buzau, pesta porcina africana evolueaza in 12 focare din exploatatii nonprofesionale si o exploatatie comerciala de Tip A, declarate in opt localitati. Totodata, au fost stinse cinci focare cu perspectiva ca, in perioada imediat urmatoare, sa fie stinse alte doua focare.

 

Un nou caz de pesta porcina africana a fost inregistrat si in judetul Botosani, la un porc mistret gasit mort pe raza comunei Pomarla, a anuntat, intr-o sedinta a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor, prefectul Dan Slincu.

 

Cadavrul mistretului a fost identificat la o distanta de circa 500 de metri de frontiera cu Ucraina, pe un fond de vanatoare gestionat de asociatia Huntsman Ship din Botosani.

 

Probele prelevate de la porcul mistret au fost supuse analizelor, iar rezultatul a confirmat prezenta virusului PPA.

 

Pe fondul inmultirii cazurilor de mistreti cu PPA, autoritatile judetene au dispus intensificarea masurilor de impuscare a acestora pe fondurile de vanatoare pe care au fost inregistrate focarele.

 

In ultima luna, in Botosani virusul PPA a mai fost confirmat la zece porci mistreti si patru porci domestici.

 

 Poti fi interesat si de