Mistreti cu pesta porcina, descoperiti pe mai multe fonduri de vanatoare

Mistreti cu pesta porcina, descoperiti pe mai multe fonduri de vanatoare


Autoritatile din Botosani au confirmat existenta virusului pestei porcine africane la alti cinci mistreti gasiti morti pe doua fonduri de vanatoare din nordul judetului.

Potrivit directorului Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), Minodora Vasiliu, trei dintre porcii mistreti au fost identificati pe raza comunei Pomarla, iar ceilalti doi pe raza comunei Hudesti.

 

„Ultimele doua cazuri de PPA la porc mistret impun extinderea ariei de supraveghere si pentru orasul Darabani si comuna Paltinis, precum si pentru fondul silvic Paltinis. Ca masuri, avem inventarierea porcilor domestici din cele doua unitati administrativ-teritoriale, dar si masuri noi care se impun pe fondul cinegetic?, a afirmat Vasiliu.

 

Numarul mistretilor cu PPA inregistrati la Botosani a ajuns la 22. De asemenea, virusul a fost identificat si la patru porci domestici din doua gospodarii din comuna Pomarla.

 

Prezenta virusului pestei porcine africane a fost confirmata la alti doi porci mistreti gasiti morti, unul pe un fond de vanatoare din localitatea buzoiana Berca, iar cel de al doilea, pe un fond de vanatoare din comuna Beceni.

 

In weekend, un al treilea mistret a fost descoperit pe fondul de vanatoare Dedulesti, intre comunele Buda si Valea Salciei, localitati amplasate pe raul Ramnicu Sarat.

 

"In judetul Buzau au fost confirmate 12 cazuri de pesta porcina africana, daca in cazul porcilor domestici situatia este tinuta sub control, iar mai multe focare au fost inchise, in cazul mistretilor situatia este mai greu de gestionat", a declarat subprefectul Lucian Foca.

 

Potrivit sursei citate, responsabilii fondurilor de vanatoare trebuie sa se implice mai mult in actiunile derulate de autoritatile sanitar-veterinare in combaterea pestei porcine africane, paznicii fondurilor de vanatoare fiind instruiti in tehnici de interventie la fata locului.

 

In judetul Buzau, sunt active 12 de focare de pesta porcina in gospodariile populatiei si un focar intr-o exploatatie profesionala, din 12 localitati, precum si 12 cazuri la porc mistret.

 

In judetul Bistrita-Nasaud, au fost date anul trecut peste 100 de amenzi, in cadrul actiunilor de combatere a pestei porcine africane, fiind vizati comerciantii si crescatorii de suine care nu respectau normele legale in vigoare, a precizat prefectul Ovidiu Frent.

 

„Cu ajutorul colegilor de la Politie am depistat in trafic persoane care transportau animale a caror trasabilitate si identificare nu a putut sa fie stabilita. S-au aplicat 15 amenzi in valoare de 16.460 lei. In exploatatii, in urma controalelor, s-au aplicat 92 de amenzi in valoare de 138.740 lei. Un total de 107 amenzi, in cuantum de 155.200 lei. Ne referim la anul 2018?, a spus prefectul.

 

Seful Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), Ioan Bogolin, a afirmat ca cele mai multe amenzi au fost date dupa aparitia unui caz de PPA la porc domestic intr-o gospodarie din localitatea Ieud, judetul Maramures, aflata aproape de granita cu judetul Bistrita-Nasaud.

 

Potrivit lui Bogolin, anul trecut au fost confiscati, in trafic, sase porci pentru care nu au putut fi prezentate acte de identificare, insa, de la inceputul acestui an, numarul suinelor confiscate este de 21, in toate aceste cazuri fiind dispuse eutanasierea si incinerarea animalelor.

 

In Bistrita-Nasaud au fost confirmate, in luna ianuarie a acestui an, primele doua cazuri de PPA, dar la porc mistret, intr-o localitate din comuna Tarlisua, situata la poalele Muntilor Tibles.

 

In judet exista peste 10.000 de gospodarii individuale unde sunt crescuti porci domestici.



Poti fi interesat si de