Mistret cu pesta porcina gasit pe malul Prutului

Mistret cu pesta porcina gasit pe malul Prutului


Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Botosani a dispus un nou plan de masuri pentru combaterea raspandirii pestei porcine africane, dupa ce autoritatile ucrainene au confirmat existenta virusului la un porc mistret gasit mort pe malul stang al raului Prut, in dreptul localitatii Baranca-comuna Hudesti, a anuntat directorul DSVSA Botosani, Minodora Vasiliu.

Autoritatile din Ucraina au fost sesizate de partea romana, dupa ce, pe 31 ianuarie, politistii Sectorului Politiei de Frontiera Darabani au observat pe malul stang al Prutului, doua cadavre de mistreti. In urma analizelor de laborator, partea ucraineana a confirmat prezenta virusului la unul dintre porcii mistreti, justificat de faptul ca cel de-al doilea mistret a fost mancat de animalele salbatice.

 

"Politia de Frontiera a informat, prin Biroul international, Ucraina, si am primit astazi adresa de informare cum ca unul din mistreti a rezultat pozitiv la pesta porcina africana, celalalt fiind complet consumat de catre carnasiere sau pasari, sacali, vulpi sau caini. Asta inseamna ca exista posibilitatea ca virusul respectiv sa se fi raspandit si pe teritoriul Romaniei. Focarul intr-adevar este in Republica Ucraina, dar zona infectata si zona de protectie si supraveghere se afla, o parte, pe teritoriul Romaniei, ceea ce impune un nou plan se masuri de actionare exact ca in pesta porcina africana, chiar daca focarul nu este la noi", a declarat, intr-o sedinta a Comisiei Locale pentru Combaterea Bolilor, Minodora Vasiliu.

 

Potrivit acesteia, zona afectata din jurul focarului cuprinde patru administratori pe fonduri de vanatoare si se intinde pe raza a 14 localitati din patru comune si din orasul Darabani.

 

Oficialii DSVSA au impus populatiei din zona limitarea circulatiei animalelor din toate speciile timp de sapte zile, dar si interzicerea scoaterii porcilor din gospodarii sau cresterea sau lasarea libera a acestora in localitati sau comercializarea lor la targurile de animale.

 

Focarul din Ucraina apare la trei saptamani dupa ce un astfel de focar de pesta porcina africana a fost confirmat in localitatea Alba din comuna Hudesti. Virusul a fost descoperit, de asemenea, la un porc mistret gasit mort.Poti fi interesat si de