Ministrul Mediului: Producatorii sa fie interesati de dezvoltarea industriei de ambalaje biodegradabile

Ministrul Mediului: Producatorii sa fie interesati de dezvoltarea industriei de ambalaje biodegradabile


Producatorii din Romania trebuie sa fie interesati sa dezvolte industria de ambalaje biodegradabile si sa creeze locuri de munca, odata cu promovarea, la nivel european, a strategiei de reducere si eliminare a deseurilor din material plastic, a declarat, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu.

"Azi, in premiera in Romania, vom pasi intr-un supermarket in care tot ce inseamna produse din material plastic de unica folosinta sunt eliminate, sunt inlocuite. Exista deja inlocuitori ai acestui material plastic, a produselor respective care se pot imediat distruge si au viata mult mai scurta decat orice plastic la care ati vazut perioada de degradare: sute de ani. Ce inseamna asta? Ca poluarea este continua. Guvernul a aprobat anul trecut legea prin care s-a interzis producerea in Romania de la 1 iulie 2018 a pungilor subtiri de plastic, iar din 2019 introducerea lor pe piata. Lucrul acesta este extrem de important, facem pasi poate, sa spunem, inaintea multora dintre statele membre. Anul trecut, un proiect ambitios al Comisiei Europene cu care Romania a fost de acord, este ca s-au pornit motoarele unei strategii europene pentru eliminarea tuturor materialelor plastice; lucrul acesta se face in timp, cu inlocuirea lor cu produse biodegradabile care pot fi fie din trestie de zahar, fie din porumb. In felul acesta, inclusiv producatorii din Romania o sa poata sa fie extrem de interesati de a dezvolta o astfel de industrie si de a crea locuri de munca", a spus Gavrilescu.

 

Ministrul Mediului a punctat, totodata, ca statisticile expertilor tehnici ai Comisiei Europene (CE) arata ca in Europa se produc peste 25 de milioane de tone de deseuri din plastic, din care 30% se recicleaza, iar 85% sunt deseuri din plastic stranse de pe plajele din Europa. In acest context, Romania are tinte clare de reducere a consumului de pungi de plastic, pana in 2030.

 

"Prin aceasta strategie de reducere si eliminare a deseurilor din materiale plastice la nivel european se pune un accent extrem de important pe tot ce inseamna cercetare, inovare si gradul de reciclare a materiale lor plastice sa fie facut in totalitate si sa gasim metode si sa imbunatatim in fiecare moment calitatea produselor pe care noi le punem pe piata ca si ambalaje si, nu in ultimul rand, sa avem grija de protectia mediului. Avem tinte clare europene pentru perioada urmatoare. Fiecare dintre noi nu putem sa consumam un numar mai mare de 90 de pungi de plastic pana in 2020, pana in 2030 numarul trebuie sa scada la 40. Pana in 2030 exista tinta care spune ca trebuie sa inlocuim tot ce exista produse din plastic cu produse biodegradabile. Sunt tinte ambitioase, dar daca fiecare dintre noi reusim sa putem sa informam prietenii, familia, pe cei din jur ca trebuie sa avem grija pana le eliminam sa nu le aruncam oriunde, ci acolo unde trebuie", a mentionat Gratiela Gavrilescu.

 

Potrivit acesteia, la nivel national, trebuie puse in miscare "motoarele industriei de reciclare", scopul final fiind aplicarea conceptului "deseuri zero".

 

"Nu trebuie sa lasam pungile de plastic si deseurile oriunde, ci trebuie sa le depozitam unde trebuie, pe categorii de deseuri, conform legii. Guvernul a aprobat anul trecut planul national de gestionare a deseurilor. Era o conditie ex-ante pe care Romania trebuia sa o indeplineasca, dar in interiorul acestui plan am avut si niste instrumente economice pe care Romania trebuie sa si le puna la punct si pe care trebuie sa le implementam in perioada urmatoare, de la 1 ianuarie 2019, din care amintesc conceptul 'platesti pentru cat arunci'. Asta inseamna ca vom incepe adevarata colectare selectiva, care sa duca la motoarele industriei de reciclare din Romania si, asa cum in zona deseurilor de ambalaje trebuie sa nu ramanem la 10-11%, trebuie sa atingem si noi tintele anului 2050, corespunzatoare, si conceptul de deseuri zero sa fie cel care sa ne urmareasca, iar tot ce inseamna depozite de deseuri sa fie inchise, sa nu le mai vedem, sa avem cat mai multe spatii verzi si cat mai multe paduri", a spus ministrul.

 

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a participat, joi, la un eveniment organizat de retailerul Kaufland.

 Poti fi interesat si de