Medicii veterinari au protestat in Capitala

Medicii veterinari au protestat in Capitala


Cateva sute de persoane, medici veterinari, au protestat luni in Piata Presei Libere, acestia fiind nemultumiti de tarifele actiunilor concesionate si contractele de prestari servicii pentru actiunile din Programul Strategic elaborat de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Protestatarii au agitat pancarte pe care scria "Veterinarul de lipseste, laptele se murdareste", "Nu vindeti sanatatea la tejgheaua impostorilor", "Sanatatea Publica politizata = profesie mutilata", "Presedintele ANSVSA, atentat la sanatatea publica", "Nu mai mintiti UE ca nu avem boli in Romania", "Medicul uman salveaza omul, medicul veterinar salveaza omenirea", "Ati scos veterinarii din farmacii, dati otrava la copii".

 

Presedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Romania (CMVRo), Viorel Andronie, a declarat ca tarifele aferente activitatilor sunt atat de mici incat jumatate din cabinetele din mediul rural vor intra in faliment sau vor fi nevoite sa disponibilizeze personalul angajat.

 

"Ne aflam astazi aici pentru ca avem foarte multe probleme care din pacate nu au fost rezolvate de-a lungul timpului si avem cateva probleme care sunt extrem de stringente, mai ales in ceea ce priveste activitatea medicilor veterinari de libera practica din mediul rural. Aici este vorba de un contract dintre medicul veterinar de libera practica si stat, pentru care medicul veterinar efectueaza anumite actiuni pe care statul le comanda si pentru care plateste. Tarifele aferente acestor activitati sunt atat de mici incat jumatate din cabinetele din mediul rural vor intra in faliment sau vor fi nevoite sa disponibilizeze personalul angajat", a spus Andronie.

 

De asemenea, acesta sustine ca nu au mai fost majorate tarifele de 5 ani, in pofida faptului ca salariul minim pe economie s-a dublat in acest timp.

 

"Din 2013 pana in 2018 aceste tarife nu au mai fost majorate, in conditiile in care toata lumea stie ca salariul mediu pe economie a crescut de la 830 de lei in 2013, la 1.900 de lei, deci mai mult decat dublu, in conditiile in care toate activitatile, gaze, curent, alte servicii pe care noi suntem obligati sa le contractam, aproape ca s-au dublat si s-a ajuns in situatia in care nu mai poate fi suportata cheltuiala pentru astfel de actiuni", a subliniat seful CMVRo.

 

Totodata, Andronie a adaugat ca in prezent exista doua tipuri de contracte, respectiv contracte de concesiune si contracte de prestari servicii, existand astfel o discriminare in randul medicilor de libera practica.

 

"Exista doua tipuri de contracte, ca atare discrimineaza medicii in ceea ce priveste tarifele primite de la stat. Cei care au contracte de concesiune primesc limita maxima prin Hotarare de Guvern, iar cei care au contracte de prestari servicii, participa la licitatie, unde pretul cel mai scazut este criteriul de adjudecare a contractului, iar ca atare in loc sa primeasca 14,5 lei cum primeste un medic veterinar, primeste 5 lei sau 2 lei, iar discriminarea este foarte mare. Noi ne-am dorit ca aceste tipuri de contracte sa fie uniforme, de acelasi tip, si bineinteles ca autoritatea sa stabileasca criteriile de adjudecare. Asa e normal", precizeaza presedintele Colegiului.

 

Intrebat ce spera sa obtina in urma acestui protest, Andronie a raspuns ca doreste sa sensibilizeze factorii de decizie cu privire la problemele cu care se confrunta medicii veterinari.

 

"Singurul lucru pe care ni-l dorim este sa se sensibilizam toti factorii de decizie cu problemele pe care noi le avem si sa se aplece asupra problemelor noastre si sa gasim solutii, pentru ca solutii exista. Nu se poate sa nu existe solutii, pentru ca altfel riscurile sunt foarte mari, atat pentru medici, dar mai ales pentru crescatorii de animale din mediul rural si pentru sanatatea publica", a mai spus Viorel Andronie, presedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Romania.

 

Potrivit unor postari de pe Facebook, medicii veterinari au anuntat ca vor participa la protestul mut organizat la nivel national, luni, 26 martie 2018, in Piata Presei Libere, la ora 12:00, pentru a atrage atentia conducerii executive si legislative a Romaniei spre problemele existente in cadrul profesiei.

 

Printre nemultumirile pe care medicii veterinari doresc sa le faca publice se afla efectele pe care modificarile OUG 70/2017 le au asupra profesiei si a sanatatii populatiei.

 

"Dupa ce reprezentantii CMVRo au castigat la Curtea de Justitie a Uniunii Europene procesul impotriva statului roman cu privire la exclusivitatea medicului veterinar de a comercializa si de a utiliza medicamentul de uz veterinar, medicii veterinari solicita Parlamentului sa corecteze OUG 70/2017 conform hotararii Curtii Europene", conform postarii.

 

O delegatie a protestarilor s-a intalnit cu reprezentantii ANSVSA. Ulterior, acestia din urma au venit cu precizari intr-un comunicat de presa:

 

“1. Modificarile și actualizarile Programului strategic al acțiunilor sanitare veterinare obligatorii sunt determinate de evoluția situației epidemiologice a țarii noastre, de actualizarea prevederilor legislative naționale in concordanța cu cea europeana și, implicit, de modificarea programelor de supraveghere, control și eradicare a unor boli, programe cofinațate de Comisia Europeana. Acest Program trebuie sa reflecte cat mai realist situația epidemiologica din țara și alocarea justificata a banilor din buget.

 

  1. Tipul de contract de servicii este cel reglementat de legislația in vigoare, specifica domeniului de activitate al ANSVSA. Tarifele impuse prin contract se stabilesc conform principiilor prevazute de legislația in vigoare privind achizițiile publice.

 

  1. Adoptarea Ordonanței de urgența nr. 70/2017 privind modificarea și completarea Legii nr. 160/1998 pentru organizarea și exercitarea profesiunii de medic veterinar a fost necesara pentru eliminare pericolului de infringement notificat de Comisia Europeana.

 

In conformitate cu prevederile acestui act normativ: „Proprietarii ori detinatorii de animale pot detine si administra numai acele produse medicinale veterinare care sunt dobandite legal, fie prin achizitie pe baza de prescriptie, fie prin achizitie fara prescriptie, dupa caz, sub supravegherea medicului veterinar”. Rezulta ca, medicul veterinar de libera practica – atestat de Colegiul Medicilor Veterinari, este singurul specialist care, in continuare, are drepturi exclusive in actul medical veterinar, respectiv: examinarea animalelor, stabilirea diagnosticului, prescrierea tratamentului necesar, efectuarea tratamentului sau supravegherea efectuarii tratamentului.”Poti fi interesat si de